Europe Direct

Wie informatie zoekt over Europa weet meestal niet waar te beginnen. De Europese Commissie heeft daarom een informatienetwerk opgezet over heel de Europese Unie. Eén van deze informatiepunten vindt u in de nieuwe bibliotheek. Hier is allerlei informatie te vinden over de Europese wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er onderzoeksrapporten over onderwerpen waarmee de Europese Unie zich bezighoudt.

Het  Europe Direct informatiepunt is te bezoeken op de 4e verdieping van de nieuwe bibliotheek gedurende openingstijden.

Europa actueel

►EU en crisis in OekraïneDe Europese Unie streeft naar een goede relatie met Oekraïne die verder moet gaan dan samenwerking.

De prioriteit wordt gegeven aan economische integratie en een verdieping van de politieke samenwerking. Onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne liepen eind 2013 echter stuk. Na wekenlange protesten die daarop volgden in Kiev werd de op Rusland georiënteerde president Janoekovitsj op 22 februari 2014 door het Oekraïense parlement afgezet. Er werd een interim-regering ingesteld en op 25 mei 2014 koos het Oekraïense volk Petro Porosjenko tot nieuwe president. Rusland annexeerde in februari 2014 de Krim en in Oost-Oekraïne is een gewapend conflict ontstaan, doordat separatisten (met Russische steun) zich tegen het nieuwe bewind in Kiev keren. De vliegramp met vlucht MH17 nabij de Oekraïense stad Donetsk heeft de gemoederen in juli 2014 verder verhit. Via overleg wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor de crisis.

►Relatie EU-RuslandVanaf het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, in december 1991, onderhoudt de Europese Unie diplomatieke relaties met Rusland. Rusland is de derde handelspartner van de EU.

In 2014 botsten de EU en Rusland meermaals over de politieke situatie in Oekraïne en de mensenrechtensituatie in Rusland. Daarnaast realiseerde Rusland onlangs een tegenhanger van de Europese Unie (de Euraziatische Economische Unie) en tekende het een gascontract met China. Ondanks verwoede pogingen om nader tot elkaar te komen, lijken beide partijen alsmaar van elkaar te vervreemden. Door het neerstorten van de MH17 van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne en de moeizame voortgang van het onderzoek naar de toedracht daarvan, staat de relatie tussen EU en Rusland nog meer onder druk. Verschillende EU-leiders vinden dat Poetin de pro-Russische separatisten moet dwingen om beter mee te werken in het rampgebied. Eind juli werden dan ook voor het eerst zware economische sancties tegen Rusland ingesteld. Dit heeft effect op verschillende sectoren in de Russische economie, zoals de financiële sector. Op 6 augustus nam Rusland economische tegenmaatregelen door het stopzetten van de import van landbouwproducten uit onder meer de EU-landen. Voor de EU is hiermee een bedrag van circa 5,3 miljard euro gemoeid. Nederland levert een relatief groot deel van deze producten.

►EU en het Israelisch-Palestijns conflictDe Europese Unie is een overtuigd voorstander van een tweestatenmodel voor Israël en Palestina en ziet dat als een vreedzame, politieke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten.

Daarbij zouden een Israëlische en een Palestijnse staat naast elkaar moeten bestaan. De EU behoort tot het zogeheten ‘Kwartet’, bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie, dat zich met wisselend succes probeert in te zetten voor een vreedzame oplossing. Radicale krachten aan zowel Israëlische als aan Palestijnse kant ondersteunen het vredesproces niet. De Europese Unie is naast partner in het vredesproces een belangrijke investeerder, handelspartner en donor voor zowel Israël als de Palestijnen. De EU kan daardoor ook met economische middelen macht uitoefenen op beiden. Dit doet de EU dan ook. Zo liet de Raad Buitenlandse Zaken in december 2013 weten dat zowel Israël als de Palestijnen grootschalige steunmaatregelen mogen verwachten op politiek en economisch gebied indien een vredesakkoord wordt gesloten, onder meer door de toegang tot de Europese markt te vergroten en de handels- en investeringsmogelijkheden uit te breiden. Tegelijkertijd waarschuwt de EU dat als een van de partijen verantwoordelijk kan worden gehouden voor het uitblijven van een akkoord, dit (economische) consequenties kan hebben. De EU benadrukt keer op keer het belang van de dialoog tussen beide partijen, en het erkennen van de humanitaire, sociaaleconomische en veiligheidsbelangen van de ander.

►Europees commissaris Kroes: ga online om baan te vindenIn de strijd tegen jeugdwerkloosheid roept Europees commissaris Neelie Kroes jongeren op online te gaan om een baan te zoeken.

Dan wordt het dus goedkoper om kaarten te gebruiken, video's te bekijken, mail te checken en sociale netwerken als je op reis bent in de EU. Ook gesprekken en sms'en worden goedkoper. Daardoor kun je gemakkelijker contact houden met familie en vrienden als je op reis bent in Europa. Bovendien kunnen mobiele providers in Europa vanaf 1 juli 2014 een specifieke roamingdeal aanbieden vóór je op reis vertrekt en je de mogelijkheid geven om in het land van bestemming, voor zover beschikbaar, een lokale mobiele provider te kiezen voor datadiensten zoals e-mail, online het nieuws lezen, het uploaden van foto's, en online video's bekijken. Je kunt dus roamingaanbiedingen vergelijken en de aantrekkelijkste aanbiedingen en prijzen kiezen als je op reis gaat! Daar houdt het echter niet op: de EU werkt aan nieuwe regels om roamingkosten helemaal af te schaffen.

►Nieuw Europees Parlement geïnstalleerdHet nieuw verkozen Europees Parlement is op dinsdag 1 juli 2014 geïnstalleerd in Straatsburg.

Er was geen speciale ceremonie; de Europarlementariërs hoeven anders dan bij nationale parlementen niet ingezworen worden. Voor 14 van de 26 Nederlandse Europarlementariërs is dit pluche nieuw, de anderen waren al eerder lid van het EU-parlement en zijn herkozen. De Partij voor de Dieren is de enige nieuwe Nederlandse partij in het EP. Het Europees Parlement (EP) telt 751 afgevaardigden uit de 28 landen van de Europese Unie. De zittingsperiode is 5 jaar. De christendemocraten met het Nederlandse CDA zijn de grootste fractie gebleven, ondanks zetelverlies. De parlementariërs vergaderen zowel in Brussel als in het Franse Straatsburg.

►Italiaans voorzitterschap Europese UnieVan 1 juli tot en met 31 december 2014 vervult Italië voor de twaalfde keer in haar geschiedenis het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Zij heeft het stokje overgenomen van Griekenland. Italië vormt samen met de daarop volgende voorzitters Letland en Luxemburg een 'trojka'. Dat betekent dat deze landen naast een eigen programma en de eigen prioriteiten ook een aantal zaken samen aanpakken. Letland neemt op 1 januari 2015 het stokje over. De eerste prioriteit van het Italiaans voorzitterschap is de bestrijding van de werkloosheid en het aanjagen van de economische groei in Europa. Het scheppen van banen moet de economie en het vertrouwen in de EU versterken. Het Italiaanse voorzitterschap hoopt verder onder meer ook vorderingen te maken in de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een nieuw handelsakkoord, het TTIP.

►Tarieven voor mobiel internetten in EU worden voor meer dan de helft goedkoperVanaf 1 juli 2014 betaal je minder dan de helft voor het downloaden van data (dataroaming) tijdens een vakantie in de EU.

Dit is beter voor het milieu en voor de portemonnee, een overwinning voor de Europese consument die zich ergert aan de grote hoeveelheid verschillende snoeren en opladers. Naar schatting wordt er in de EU jaarlijks zo'n 300 miljoen euro verspild aan opladers en snoeren die niet meer bruikbaar zijn na de aanschaf van een nieuw toestel.

►Europa op weg naar één oplader mobieltjesFabrikanten van mobiele telefoons en smartphones moeten uiterlijk over 3 jaar één universele oplader op de Europese markt brengen.

Dit is beter voor het milieu en voor de portemonnee, een overwinning voor de Europese consument die zich ergert aan de grote hoeveelheid verschillende snoeren en opladers. Naar schatting wordt er in de EU jaarlijks zo'n 300 miljoen euro verspild aan opladers en snoeren die niet meer bruikbaar zijn na de aanschaf van een nieuw toestel.

►Tien tips om uw privacy online te beschermenHet Europees Parlement werkt aan de verbetering van de gegevensbescherming online.

Er zijn echter al veel dingen die je zelf kan doen om identiteitsdiefstal te voorkomen of anderen te verhinderen toegang tot jouw gegevens te krijgen. Tien tips om je privacy te beschermen en je zo veiliger te voelen op het internet: 1. Zij vragen, u antwoordt niet 2. Cookies worden best gegeten 3. Paswoorden, geen paspoorten 4. U geeft weg wat anderen kunnen verkopen 5. Bewaar uw persoonsgegevens achter slot en grendel 6. Sluit de ene deur voor u een andere opent 7. Wie surft mee op uw netwerk? 8. Veiligheid is tweerichtingsverkeer 9. Schadebeperking 10. De grote letters geven, de kleine lettertjes nemen

►Crisis in OekraïneGrenzend aan zowel Rusland als de Europese Unie, heeft Oekraïne voor een lange tijd gewankeld tussen nauwere banden met het oosten of het westen.

Vorig jaar stond het land op het punt om een overeenkomst met de EU te ondertekenen. Toen de politieke leiders zich op het laatste moment terugtrokken, leidde dat tot maanden van protesten en onrusten. President Viktor Janoekovitsj ontvluchtte uiteindelijk het land en er werd een Europagezinde interim-regering geïnstalleerd. Daarop besloten de Russen het schiereiland de Krim te bezetten om, naar eigen zeggen, de overwegend Russische bevolking aldaar te beschermen. Oekraïne wordt geconfronteerd met aanzienlijke economische problemen, evenals een diep verdeelde samenleving. De EU heeft meer dan € 11 miljard aan financiële steun toegezegd om de overgang te helpen en ondersteunt ook de inspanningen om vreedzame oplossingen te vinden om de militaire dreiging vanuit Rusland te stoppen en Oekraïne als één land samen te houden.

►Eurocommissaris Rehn: euro uit de gevarenzoneOp het World Economic Forum in Davos heeft de Finse eurocommissaris Olli Rehn (economische en monetaire zaken) gezegd dat de bedreiging voor de euro door de eurocrisis is afgewend.

Rehn: mede dankzij de omvangrijke reddingsoperaties van de Europese Centrale Bank is vorig jaar het langverwachte economische herstel in de eurozone ingezet. Het economische klimaat is in de afgelopen 18 maanden sterk verbeterd en het herstelproces zal zich dit jaar voortzetten.

►15% zet mobieltje uit in buitenlandEuropees onderzoek heeft uitgewezen dat 15% van de Nederlanders het mobieltje of smartphone simpelweg uit zet tijdens een verblijf in een ander EU-land.

En 43% zet mogelijkheden voor dataverkeer (dataroaming) uit, vooral om een hoge rekening te voorkomen.

►IJsland ziet af van toetreding EUDe centrumrechtse regeringscoalitie van IJsland schrapt het verzoek tot toetreding tot de EU.

In 2009 dienden zij in Brussel een toetredingsverzoek in, nadat de economie van het land was ingestort door de ...Icesave-bankencrisis. De regering van premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, die in mei 2013 aantrad, was al met de toetredingsonderhandelingen met de EU gestopt. IJsland ziet nu meer heil in handelsakkoorden met afzonderlijke landen.

►Nieuwe enquête legt tekort aan vaardigheden in Europa blootEen kwart van alle volwassenen in de EU mist de elementaire vaardigheden die nodig zijn in de moderne, kennisgebaseerde economie, zo blijkt uit een nieuwe enquête gehouden in 23 landen.

Één op de vier volwassenen in Europa mist de elementaire vaardigheden die nodig zijn om goed met computers te kunnen omgaan. Bovendien heeft een op de vijf problemen met lezen of rekenen. Er blijken ook grote verschillen te bestaan in de EU. De bevindingen maken duidelijk dat er in heel Europa nog wel een en ander kan worden verbeterd aan het onderwijs om ervoor te zorgen dat iedereen goed meekan in de moderne wereld. Vaardigheden blijken van grote invloed op iemands toekomstperspectief. Mensen met goed ontwikkelde vaardigheden maken niet alleen meer kans op goed betaald werk dat voldoening geeft, ze zijn meestal ook gezonder en hebben meer zelfvertrouwen dan anderen, zo blijkt uit de enquête.

 

Boeken over Europa

► Een toekomst voor Europa / Jürgen HabermasVisie van de Duitse filosoof Jürgen Habermas op de verwezenlijking van een democratischer Europa.

Habermas analyseert met scherpe blik de stand van de democratie binnen het Europese eenwordingsproject en toont zijn visie ten aanzien van de verwezenlijking van een democratischer Europa. Centrale thema's zijn de overdracht van nationale soevereiniteit, de rol van politieke partijen, het ontbreken van een Europese identiteit en het oplossen van de Euro-crisis. De compacte bundel, verschenen ter gelegenheid van de toekenning van de Erasmusprijs 2013, bestaat uit zeven eerder verschenen korte bijdragen en twee interviews met Habermas. De uit Duitsland afkomstige hoogleraar filosofie is een vooraanstaand denker en publicist. Zijn teksten zijn kort en bondig geformuleerd, pragmatisch van aard en van een intellectueel niveau. Ook interessant als kennismaking met Habermas.

► Waagstuk Europa: Nederland en de grote Europese vraagstukken van
vandaag / Mathieu Segers
Een historische analyse van de Europese eenheid en een heldere analyse van wat Europa bindt en verdeelt.

2014 is een sleuteljaar voor Europa. Er moet vooruitgekeken worden. Er zijn de Europese parlementsverkiezingen en bij alle problemen rond de euro kunnen we ons niet langer beperken tot hectisch crisismanagement alleen. Tegelijkertijd staat de houdbaarheid van het integratieproces ter discussie. Munt, markt, uitbreiding, identiteit en democratie, kan dat wel samen? Meer dan ooit gaat het om de grote vragen. Hoe zijn we hier verzeild geraakt? Wat is Europese integratie en wat zou het moeten zijn? Wat heeft het ons gebracht en wat is het ons nog waard? Dit is hét moment om te zoeken naar antwoorden op die vragen. Dat is spannend en urgent, net als het integratieproces zelf. In Waagstuk Europa onderneemt Mathieu Segers die zoektocht naar het heden, het verleden en de toekomst van Europa.

► Europa in crisis: het Centraal Planbureau over schulden en
de toekomst van de eurozone / Coen Teulings
Informatie over de huidige financiële crisis in Europa, de oorzaken en gevolgen daarvan, met mogelijke oplossingen.

De crisis rond de Europese Monetaire Unie (emu) lijkt niet te stoppen. Het gaat allang niet meer alleen om het begrotingstekort van de Griekse overheid; de toekomst van de gezamenlijke Europese munt staat volop ter discussie. Politiek, economie en emotie strijden in het debat om voorrang. De economische kant van de kwestie wordt vaak als ingewikkeld en onbegrijpelijk gezien. Dat is onterecht. In dit boek zet het Centraal Planbureau op basis van de meest recente gegevens op begrijpelijke en toegankelijke wijze de belangrijkste kwesties die met de Europese schuldencrisis samenhangen op een rij. Waar ging het mis? Wat is er sindsdien gebeurd? En hoe moet het nu verder met de euro?

► De Europese koerier: de woede van de burger en de vrede van Europa,
of Waarom de geschonken democratie nu bevochten moet worden
/ Robert Menasse
Pleidooi voor een hechtere en intensievere Europese integratie.

Robert Menasse reist naar Brussel om de Europese Unie te bestuderen, huurt een appartement en valt van de ene verbazing in de andere. Overal geopende deuren, competente briefings, een gestroomlijnde bureaucratie en hooggekwalificeerde ambtenaren. Bijna geen enkele van de gebruikelijke clichés over Europa houdt stand. Integendeel: het zijn de nationale regeringen die het ideaal van een verenigd Europa opofferen voor kortzichtige populistische manoeuvres, en op die manier verantwoordelijk zijn voor de grote politieke en economische crises.

► De eurocrisis: onthullend verslag van politiek falen / Martin VisserJournalistieke analyse van de oorzaken en achtergronden van de huidige eurocrisis.

De euro verkeert in een grote crisis. Politici, kiezers en beleggers houden elkaar al meer dan een jaar in een wurggreep. Beleggers wantrouwen steeds meer eurolanden en proberen van hun beleggingen in die landen af te komen. De Europese politici moeten noodlijdende landen redden met honderden miljarden. Maar kiezers vinden het steeds moeilijker te verteren dat hun belastinggeld naar Athene, Dublin en Lissabon gaat. In De eurocrisis doet Martin Visser verslag van deze politieke strijd. Hoe kan de Griekse fraude tot zo’n grote crisis in Europa leiden? Waarom is Duitsland zo verdeeld over de aanpak van die crisis? Waarom willen centrale bankiers de rommel niet meer opruimen? Visser volgt in Brussel van dag tot dag hoe politici de eurocrisis het hoofd proberen te bieden. Zijn boek geeft een uniek inzicht in de moeizame besluitvorming tijdens tal van crisistoppen. De eurocrisis is daardoor niet alleen een politiek-economische analyse van een munt die langs de rand van de afgrond gaat; het is bovenal een spannend verslag van botsende belangen, weigerachtige Grieken en schreeuwende presidenten.

► Europa in alle staten: zestig jaar geschiedenis van de Europese integratie
/ Wim van Meurs, Robin de Bruin, Carla Hoetink, Karin van Leeuwen,
Carlos Reijnen, Liesbeth van de Grift
Over zestig jaar geschiedenis van de Europese integratie. Het beschrijft de ontwikkeling van het denken over de Europese samenwerking en de stapsgewijze realisatie ervan.

Tegen de achtergrond van de actuele 'Euro-crisis' geeft Europa in alle staten een overzicht van de geschiedenis van de Europese integratie. Van Briand en Monnet als voordenkers tot het grondwetsverdrag en het Europees stabiliteitsmechanisme van nu. Structurele dilemma's als supranationaliteit versus natiestaat of het spanningsveld tussen verdergaande integratie en de opname van nieuwe lidstaten vormen daarbij de rode draad. Dit boek is echter veel meer dan een beknopte chronologische canon van zestig jaar Europese Unie. Voor elke fase uit de geschiedenis van de EU bieden de auteurs heldere karakteriseringen van de bijbehorende politicologische theorievorming en historische thema's. Europa in alle staten onttrekt zich aan het actuele gepolariseerde debat en verschaft een waardevol inzicht in het functioneren van de huidige EU en haar ontstaansgeschiedenis.

 

Reacties en vragen

Met al uw vragen over Europa kunt u terecht bij de inlichtingenbalie van het Europe Direct informatiepunt. 
U kunt uw vragen ook telefonisch stellen tijdens de openingstijden van de bibliotheek: 036-5486000 of via ipealm@denieuwebibliotheek.nl.  

Vergeet niet in de e-mail uw eigen e-mailadres en/of adresgegevens en het telefoonnummer te vermelden zodat wij u kunnen bereiken.

Links

Op het internet is een grote hoeveelheid aan Europese informatie te vinden. De interessantste sites hebben we voor u op een rijtje gezet. U vindt ze door hier te klikken.

De nieuwe bibliotheek is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de websites waar naar toe wordt verwezen.