Europe Direct

Wie informatie zoekt over Europa weet meestal niet waar te beginnen. De Europese Commissie heeft daarom een informatienetwerk opgezet over heel de Europese Unie. Eén van deze informatiepunten vindt u in de nieuwe bibliotheek. Hier is allerlei informatie te vinden over de Europese wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er onderzoeksrapporten over onderwerpen waarmee de Europese Unie zich bezighoudt.

Europe Direct Almere is ook op Facebook en Twitter te vinden. Klik op de iconen om ons meteen te volgen!

Het  Europe Direct informatiepunt is te bezoeken op de 4e verdieping van de nieuwe bibliotheek gedurende openingstijden.

Europa actueel

►Gekloond vlees: verbieden of niet?Het Europees Parlement wil voorkomen dat vlees van gekloonde dieren en hun jongen op de Europese markt komt.

De Europese Commissie is ook een voorstander van een dergelijk verbod, maar ontziet vooralsnog de jongen van gekloonde dieren. Vanuit verschillende belangenorganisaties wordt er opgeroepen tot een verbod. Door de handels- en investeringsovereenkomst (TTIP) met de Verenigde Staten die er mogelijk aankomt, zou de VS haar producten rechtstreeks in Europa op de markt kunnen brengen. In de VS wordt al vlees van de jongen van gekloonde dieren verkocht. Hoewel de Commissie pleit voor een verbod op het klonen van dieren voor de vleesproductie, zou het Amerikaanse vlees van jongen alsnog verkocht kunnen worden. Om dat tegen te gaan zou er een uitgebreid systeem moeten komen, waarbij vlees getraceerd kan worden naar het dier waar het vandaan komt. De Commissie ziet dit niet zitten.

►Europa Quiz in AlmereIn de maand september organiseert de nieuwe bibliotheek nog geen reguliere pubquiz maar…. we hebben wel de Europa Quiz op donderdagavond 17 september van 20:00 tot 22:30 uur!

De Europa Quiz is een pubquiz vol leuke en interessante vragen over geschiedenis, sport, eten&drinken, aardrijkskunde, muziek film en nog veel meer. Uiteraard vormt Europa de rode draad tussen de vragen. Test je Europa kennis, maak een team (minimaal twee en maximaal vijf deelnemers, schrijf je in via de website en strijd mee om de eer en mooie prijzen. De toegang is gratis.

►Meer bewaking op treinen en stationsInternationale treinen en stations in Nederland worden scherper bewaakt.

En politie en marechaussee gaan intensiever controleren. Dat zegt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Hij had onlangs overleg met collega's uit acht andere Europese landen over maatregelen tegen terrorisme in treinen. Aanleiding is de ternauwernood verijdelde aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs van vrijdag 21 augustus j.l. Daarnaast gaan Nederland en België vaker samen controleren in treinen. Ook hebben de ministers afgesproken dat de betrokken landen beter gestandaardiseerde informatie gaan uitwisselen. Verder gaan de Europese verkeersministers bekijken of treinkaartjes op naam kunnen worden gesteld zodat verdachte personen beter uit de trein kunnen worden gehouden. Ook wordt de mogelijkheid van verscherpte controle op bagage onderzocht. Bij de bijeenkomst waren behalve Van der Steur ook ministers aanwezig uit Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje, Luxemburg en Zwitserland. Ook de Europese Commissie was vertegenwoordigd.

►Laagste werkloosheid eurozone in ruim 3 jaarDe werkloosheid in Europa daalt. In januari zat 11,2 procent van de beroepsbevolking in de eurolanden zonder werk.

Dat is iets minder dan in december en het laagste werkloosheidspercentage sinds april 2012. Voor de hele EU bedraagt de werkloosheid 9,8 procent. Volgens Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, waren in januari in de EU 23,8 miljoen mannen en vrouwen werkloos. In de eurozone waren dat er ruim 18 miljoen. Tussen december en januari vonden zo'n 150.000 werklozen een baan. In Griekenland is de werkloosheid met ruim 25 procent het hoogst. Spanje zit daar net onder. Nederland telt 7,2 procent werklozen. Duitsland heeft het laagste percentage: 4,7 procent. De werkloosheid onder jongeren in de eurozone is ook gedaald, naar 22,9 procent. In Griekenland, Spanje en Italië is de jeugdwerkloosheid het grootst en heeft rond de helft van de jongeren geen werk. Jongeren in Duitsland en Oostenrijk hebben de meeste kans op werk. In Nederland ligt de jeugdwerkloosheid op 11,7 procent.

►Nederlandse varkensboeren willen gesprek
met Dijksma over Europees landbouwbeleid
Varkensboeren in Nederland willen snel met staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) om tafel om de nijpende financiële situatie in de sector te bespreken.

Zij willen onder meer praten over stimuleringsmaatregelen voor de export. Ook willen ze dat de overheid maatregelen neemt om de productiekosten in Nederland te reduceren, om zo de concurrentiepositie te stimuleren. Volgens de boeren gelden in Nederland aanvullende wettelijke eisen op het gebied van milieu en dierenwelzijn die verder gaan dan de Europese eisen. Door de Russische handelsboycot is de prijs voor varkensvlees fors onder druk komen te staan. Daarbij hebben varkenshouders in het recente verleden geen relatief goed jaar gehad waardoor ze over weinig financiële buffers beschikken.

►Export van eurolanden neemt fors toeDe eurolanden hebben hun export naar landen buiten de muntunie in juni stevig weten op te voeren.

De verzwakking van de euro ten opzichte van bijvoorbeeld de dollar hielp de uitvoer vooruit, blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat onlangs heeft gepubliceerd. Het grootste deel van de export ging naar de Verenigde Staten, gevolgd door China. Dat land was goed voor het grootste deel van de import naar Europa. Door de wederzijdse handelssancties kromp de export uit de EU naar Rusland in de eerste helft van dit jaar met bijna een derde, tot 35 miljard euro. Daardoor ging Turkije Rusland voorbij als de op drie na belangrijkste bestemming van de EU-export. Turkije moet Zwitserland nog voor laten gaan.

►EU werkt aan nieuw plan zwangerschapsverlofVaderschapsverlof, betere flexibele werkafspraken voor vrouwen én mannen en kinderopvang.

Dit zijn mogelijke onderdelen van een nieuw voorstel uit Brussel om de positie van moeders in Europa te verbeteren en de arbeidsparticipatie van vrouwen in Europa te vergroten. De komende maanden werkt Brussel aan het plan en daarbij zal er ook gekeken worden naar de situatie rond zwangerschapsverlof. Eerdere voorstellen uit Brussel voor een langer minimaal aantal weken verlof in de EU stuitte tot onoverkomelijke bezwaren bij met name de Europese landen. Na zeven jaar vruchteloze onderhandelingen tussen de landen en het Europees Parlement besloot Brussel begin juli de plannen in te trekken. Die plannen komen niet terug. Brussel denkt nu aan zaken als voorzieningen om borstvoeding te geven of betere juridische bescherming voor ontslag als vrouwen op verlof gaan.

►Brussel duikt in overname van TNT door FedExDe beoogde overname van de Nederlandse pakketvervoerder TNT door het Amerikaanse koeriersconcern FedEx stuit op bezwaren uit Brussel.

Er komt een diepgaand onderzoek om na te gaan of de Europese concurrentie niet in gevaar is door de overname. De Europese Commissie vreest dat het fusiebedrijf op een aantal Europese markten onvoldoende concurrentiedruk zal ondervinden van de enige twee andere spelers, namelijk UPS en DHL. Brussel vreest dan ook dat (zakelijke) klanten hogere prijzen moeten gaan betalen. FedEx heeft 4,4 miljard euro over voor de Nederlandse onderneming. Het Amerikaanse concern hoopt de inlijving van TNT in het eerste helft van 2016 te kunnen afronden. Zij is er zeker van dat de overname van TNT de competitie zal vergroten. De commissie heeft nu negentig werkdagen de tijd om te kijken of de bezwaren gegrond zijn. Begin 2013 werd een overname van TNT door het Amerikaanse UPS afgeblazen vanwege grote bezwaren van Brussel.

►Europese Unie loopt inkomsten mis door namaakkledingGoedkope namaakkleding kost de Nederlandse kledingindustrie jaarlijks bijna 1 miljard euro.

Voor de gehele Europese Unie bedraagt de schade ruim 26 miljard euro. De misgelopen inkomsten zijn met ruim 4,5 miljard euro het grootst voor Italië. Maar ook Spanje (4,1 miljard euro), het Verenigd koninkrijk (3,6 miljard) en Duitsland (3,5 miljard) derven een hoop inkomsten door nagemaakte merkkleding, schoenen en accessoires. Deze misgelopen inkomsten gaan uiteindelijk ook ten koste van banen in de Europese Unie. In de Europese kleding- en schoenenindustrie werken zo'n 3,8 miljoen mensen. Ongeveer de helft van de productie vindt plaats in Italië. In totaal is de sector in de 28 landen van de Europese Unie goed voor een omzet van zo'n 275 miljard euro.

►Groen licht van Europees agentschap voor malariavaccinEen middel tegen malaria heeft van het Europees geneesmiddelenagentschap EMA groen licht gekregen om te worden gebruikt in Afrika.

Aan het eerste vaccin in de wereld tegen de ziekte is bijna dertig jaar gewerkt. EMA adviseert een vergunning voor het middel te verstrekken om het aan baby's in Afrika te kunnen geven in landen waar het risico op malaria het grootst is. Het is niet bedoeld om te verstrekken aan reizigers. Naar schatting 584.000 mensen overleden in 2013 aan malaria, vooral in Afrika. Meer dan tachtig procent van de doden zijn kinderen jonger dan vijf jaar. Oudere mensen hebben vaak antistoffen in hun bloed. De parasiet die de ziekte veroorzaakt wordt door malariamuggen overgebracht. Veel parasieten zijn resistent tegen geneesmiddelen. Sinds 2000 nam het aantal malariagevallen af door verspreiding van muggennetten. Het middel, RTS,S, of Mosquirix genaamd, is ontwikkeld door het Britse farmacieconcern GlaxoSmithKline (GSK). Zij heeft geen prijs genoemd voor het vaccin maar heeft volgens de BBC toegezegd dat het geen winst op het middel zal gaan maken.

►Politieke crisis in Macedonië ten einde na bemiddeling EUNa bemiddeling van de Europese Unie is de politieke crisis in Macedonië onlangs ten einde gebracht.

Hierdoor is de boycot van het parlementaire werk door de oppositie opgeheven. De Macedonische regering wordt beschuldigd van een grote hoeveelheid schandalen zoals het afluisteren van haar burgers. En volgens de oppositie is de regering steeds autoritairder op gaan treden en verstrikt geraakt in corruptie en criminaliteit. Er is beloofd dat er nieuwe verkiezingen zullen worden gehouden op 24 april 2016. In mei 2015 protesteerden ontevreden Macedoniërs tegen de 'autoritaire en corrupte' regering van premier Nikola Gruevski. Aanleiding was een gewelddadige aanvaring tussen de Macedonische politie en een groep Albanese rebellen waarbij 22 mensen omkwamen. Deze bloederige demonstratie in combinatie met het afluisterschandaal, schaadde het vertrouwen van de Macedonische bevolking.

►Europees Hof buigt zich over UberEen rechtbank in Barcelona heeft een zaak over het Spaanse verbod op de diensten van Uber doorverwezen naar het Europees Hof van Justitie.

Volgens de rechter moet het Europese hof uitmaken of Uber een transportbedrijf is of een informatiedienstverlener. Als dienstverlener zou het bedrijf moeten kunnen profiteren van de liberalisering van dienstenmarkten in de Europese Unie. Het hof moet ook bepalen of de Spaanse wet die is aangegrepen om Uber te verbieden in strijd is met Europese wetten. De uitspraak van het hof wordt verwacht in het najaar van 2016. Uber is een van oorsprong Amerikaans bedrijf dat via internet personenvervoer aanbiedt in meer dan 270 steden in de wereld. Een van de diensten is UberPOP, waarbij particulieren met hun auto anderen tegen betaling vervoeren. Klanten kunnen de taxi's oproepen via een app op de smartphone.

►Nederlandse bouwsector toont herstelDe bouwproductie in Nederland is in mei veel sterker gegroeid dan in de meeste andere eurolanden.

Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat vrijdag bekend. In de hele eurozone nam de bouwproductie in mei met 0,3 procent toe, zowel ten opzichte van april dit jaar als mei vorig jaar. Nederlandse bouwers produceerden in mei 2,7 procent meer dan een maand eerder. Er werd daardoor ruim 16 procent meer gebouwd dan in mei 2014. In beide gevallen werd alleen in Slowakije een nog sterkere groei gemeten. De toename volgde op een krimp van de bouw met 0,5 procent in april ten opzichte van de voorgaande maand. De bouwproductie in de eurozone nam het sterkst af in Slovenië, waar bijna 10 procent minder werd gebouwd dan in mei 2014. Italië en Frankrijk volgden met minnen van 2,5 à 3 procent.

►Iran en zes wereldmachten sluiten akkoord over nucleair programmaIran en de zes wereldmachten (de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland) hebben op 14 juli een historisch akkoord bereikt over het nucleaire programma van Iran.

Het land mag nucleaire technologie blijven gebruiken voor vreedzame doeleinden, maar onder strikte voorwaarden en controles van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA). In ruil voor het openen van de poorten tot alle nucleaire complexen, vervallen de opgelegde economische sancties. Miljarden aan bevroren tegoeden komen vrij en de beperkingen op de handel, de financiële sector en bovenal de olie- en gasindustrie worden opgeheven. Al sinds 2006 liggen de VN-Veiligheidsraad, de Verenigde Staten en de Europese Unie met Iran overhoop, omdat het land weigerde mee te werken met het IAEA. Met het akkoord begint een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Iran. Na jaren van bijtende sancties, die de Iraanse economie in crisis hebben gestort en het land in een isolement hebben gedreven, wordt Iran weer onderdeel van de wereldgemeenschap.

►Luxemburg van start als EU-voorzitterVanaf woensdag 1 juli 2015 is Luxemburg voorzitter van de Raad van de Europese Unie.

In het programma van het trio-voorzitterschap van Luxemburg, Letland en Italië is er veel aandacht voor onderwijs, onderzoek en innovatie. Hoog op de agenda staan onder andere: • Investeringen stimuleren voor meer groei en werkgelegenheid. • Migratie beheren met oog voor vrijheid, rechtvaardigheid en veiligheid in de EU. • Het sociaal beleid van de EU versterken. Luxemburg zal op 31 december 2015 haar voorzitterschap afsluiten. Vanaf 1 januari 2016 neemt Nederland het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie een halfjaar op zich.

►Brussel neemt stappen tegen Duitse tolheffingBrussel heeft de eerste officiële stap gezet tegen de Duitse tolheffing voor personenauto's.

De Europese Commissie vreest dat buitenlandse automobilisten worden gediscrimineerd en eist opheldering van de regering in Berlijn. Zij krijgen twee maanden de tijd om te reageren. Raakt Brussel niet overtuigd, dan dreigt uiteindelijk de gang naar de rechter. Brussel uitte al herhaaldelijk kritiek op de tolplannen, die Europese regels zou schenden. Met de heffing wil Duitsland iedereen laten betalen voor het gebruik van snelwegen, maar Duitse autobezitters krijgen de tol gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Onder meer Nederland is fel gekant tegen de tol, die op 1 januari volgend jaar zou moeten ingaan. Berlijn liet eerder donderdag al weten dat de invoering vertraging zal oplopen door de stap van Brussel. Er is niet alleen kritiek op de uitzondering voor Duitse automobilisten, waardoor zij niets extra hoeven te betalen. Ook de prijs van een tolvignet voor een korte periode is uitzonderlijk hoog, terwijl juist vooral dit vignet door buitenlanders wordt gekocht.

►Duitse tolplannen gaan doorOp wegen in Duitsland wordt in de toekomst tol geheven.

Volgens de plannen komen er drie tarieven voor een vignet van tien dagen. Voor de schoonste auto's moeten buitenlandse automobilisten 5 euro neertellen voor zo'n vignet. Er komt een middentarief van 10 euro en de zwaarste vervuilers gaan 15 euro voor tien dagen betalen. Duitse automobilisten moeten een jaarvignet aanschaffen, maar worden volledig gecompenseerd via een verlaging van de wegenbelasting. Buitenlanders moeten een vignet voor tien dagen kopen en worden daar niet voor gecompenseerd. Daar heeft de ANWB vooral moeite mee. Volgens de bond is er sprake van discriminatie. Duitsland, het belangrijkste vakantieland, profiteert al van de Nederlanders. Ze geven er hun geld uit, ze tanken er, ze betalen dat bedrag voor het vignet dus al. Buurlanden als Nederland zijn fel gekant tegen de tol. De Europese Commissie moet nog oordelen of de plannen wel volgens de Europese regels kunnen. Vrijwel zeker zal het Europese Hof van Justitie in Luxemburg het definitieve oordeel moeten vellen.

 

Boeken over Europa

► Van welk Europa houden wij?, Dick PelsEssay over de geschiedenis en culturele, sociale en politieke facetten van Europa en de Europese samenwerking.

De auteur (1948) is socioloog en heeft boeken geschreven over Nederland vanuit sociologisch perspectief. Hij wil een Europa laten zien dat nog moet groeien in de hoofden en de harten van zijn burgers. De positieve toon is een verademing na de recente literatuur over de negatieve kanten van Europa. De schrijver ziet het verenigde Europa als een entiteit waar wij mee moeten leven en waar volgens hem veel van te maken valt.

► Waar bemoeien ze zich mee?, Roland DuongEen inwijding in het machtsspel van hogere politiek, stille diplomatie en ingenieuze lobby. Wat iedereen over Europa moet weten maar wat politici u niet vertellen.

Met een onbevangen blik formuleert Duong in kort bestek de grootste dilemma's van Brussel: het 'Janusgedrag' van politici die instemmen met de regels uit Brussel maar tegelijk de grootste critici zijn en daarmee goede sier maken. En: landelijke politici zijn niet helder over Europa en weigeren hun verantwoordelijkheid te dragen. In Nederland krijgt Brussel vaak de zwarte Piet toegeschoven. Onze politici voeden dit sentiment. Stoere taal over bemoeizuchtige eurocraten gaat er bij de kiezer in als koek. Maar wat vinden politici echt van Europa? Nederland gaat bijna altijd akkoord met de Brusselse regels. Is de euroscepsis een typisch geval van Haagse bluf? Opheffen van Europa en de euro vindt hij onrealistisch. Je moet weten wie er iets in de pap te brokken heeft. Dit boek is een eerlijk verslag over lobbyisten en eurocraten.

► Spanning in Europa, Hugo CampsDe beste en mooiste interviews over de Europese Unie illustreren de spanning tussen de Brusselse ambities en de binnenlandse scepsis. De bundel verschijnt ter gelegenheid van de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei 2014.

Elsevier bundelde veertig eerder verschenen gesprekken over Europese integratie. De chronologisch geordende interviews geven tezamen een historische impressie van de Europese eenwording en een beeld van het denken over de Europese Unie. Eurocraten en eurosceptici komen beiden aan het woord. Grote namen zoals Herman Van Rompuy en Neelie Kroes worden afgewisseld met oud-diplomaten, journalisten, wetenschappers en Nederlanders die werkzaam waren voor Europese instellingen. Waar enerzijds Sicco Mansholt spreekt over zijn betrokkenheid bij de totstandkoming van Europees landbouwbeleid, Eurocommissaris Malmström vertelt over de toekomst van het Europese asielbeleid en Martin Schulz het debat aangaat over het legitimiteitsprobleem van het Europees Parlement, wijzen anderzijds Thierry Baudet en Nigel Farage op de gevaren van verdere integratie en een mogelijke uittreding uit de Europese Unie. De interviews bevatten kritische vragen, maar geven vaak ook een beeld van de mens achter de politicus. Aantrekkelijk voor historici en politiek geïnteresseerden.

► Europese gedachten, Erik de BomWaarheen moet het met Europa? De Europese gedachte staat vandaag de dag onder druk.

Deze bundel gaat in op de (mogelijke) toekomst van de Europese samenwerking. De auteurs zijn docenten en onderzoekers, merendeels van de KU Leuven. De inleiding is van Herman Van Rompuy, de huidige 'president van Europa'. De tien bijdragen behandelen niet de geschiedenis of de huidige stand van de Europese Unie, maar de richting waarin zij zich ontwikkelt of zich zou kunnen ontwikkelen. Goed geschreven, maar stevige kost die voor een deel speculatief is. De denklijnen hebben in het algemeen een solide onderbouwing. Het boek veronderstelt wel voldoende kennis van de huidige samenwerking tussen de 28 lidstaten. Geschikt voor wie geïnteresseerd is in de Europese samenwerking en zich wil laten prikkelen om (mee) te denken over hoe het beter kan. Veel tips om verder te lezen over het onderwerp.

► Europa volgens Maarten van Rossem, Maarten van RossemOverzicht van de geschiedenis van de Europese samenwerking sinds 1945 en van de huidige economische crisis.

Dit boek gaat over de geschiedenis van de Europese samenwerking en de economische crisis. De auteur (1943) is historicus, publicist en voormalig hoogleraar aan de Universiteit van Utrecht. Hij is Amerikadeskundige en een graag geziene commentator in de media. Over een breed scala van onderwerpen brengt hij vaak geestig zijn mening naar voren. Ook dit opinievormende boek is onderhoudend. Het leest als een trein en het is overzichtelijk door de tussenkoppen. Geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de Europese Unie en in de huidige problemen met de economie en de massale immigratie.

► Europa in de storm: lessen en uitdagingen, Herman van RompuyBeschouwing door de voorzitter van de Europese Unie over zijn voorzitterschap, de monetaire en economische crisis en het belang van een verenigd Europa.

Eind 2009 werd Herman Van Rompuy verkozen tot voorzitter van de Europese Raad. Nu, aan het eind van zijn ambtstermijn, schrijft hij op basis van zijn ervaringen een krachtig essay over het verleden én de toekomst van Europa. Het grootste deel van zijn energie tijdens zijn jaren als 'president' van Europa ging naar de financiële crisis die de eurozone bedreigde. Van Rompuy vertelt hoe de Europese leiders te werk gingen om de storm te bedwingen en de euro te redden. Ook de rol van Europa in een steeds veranderende wereld komt aan bod. Net zoals de verwachtingen, ervaringen en teleurstellingen van de Europeanen zelf. Wijs en gevat gaat hij geen enkele delicate vraag of onderwerp uit de weg. Hoe zorgen we voor meer werkgelegenheid en welvaart in de Europese Unie? En hoe kan de Unie op een ogenblik van twijfel de burgers van Europa ervan overtuigen dat de toekomst ligt in Europese samenwerking? Europa in de storm geeft een uniek en boeiend inzicht in het belang, de werking en de toekomst van Europa. Zo ziet Van Rompuy Europa sterker uit de crisis komen als de onmisbare drager van de welvaart voor de volgende generatie.

 

Reacties en vragen

Met al uw vragen over Europa kunt u terecht bij de inlichtingenbalie van het Europe Direct informatiepunt. 
U kunt uw vragen ook telefonisch stellen tijdens de openingstijden van de bibliotheek: 036-5486000 of via ipealm@denieuwebibliotheek.nl.  

Vergeet niet in de e-mail uw eigen e-mailadres en/of adresgegevens en het telefoonnummer te vermelden zodat wij u kunnen bereiken.

Links

Op het internet is een grote hoeveelheid aan Europese informatie te vinden. De interessantste sites hebben we voor u op een rijtje gezet. U vindt ze door hier te klikken.

De nieuwe bibliotheek is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de websites waar naar toe wordt verwezen.