Europe Direct

Wie informatie zoekt over Europa weet meestal niet waar te beginnen. De Europese Commissie heeft daarom een informatienetwerk opgezet over heel de Europese Unie. Eén van deze informatiepunten vindt u in de nieuwe bibliotheek. Hier is allerlei informatie te vinden over de Europese wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er onderzoeksrapporten over onderwerpen waarmee de Europese Unie zich bezighoudt.

Het  Europe Direct informatiepunt is te bezoeken op de 4e verdieping van de nieuwe bibliotheek gedurende openingstijden.

Europa actueel

►EU komt met investeringsplan voor meer werk en groeiDe Europese Commissie wil het investeringsklimaat in de EU verbeteren.

Daarom is ze met een nieuw investeringsplan gekomen ter waarde van 315 miljard euro om de economische groei aan te zwengelen en meer mensen opnieuw aan een baan te helpen. De EU en de Europese Investeringsbank (EIB) werken samen aan het mobiliseren van de 315 miljard EUR aan extra investeringsfinanciering op EU-niveau. Daarnaast worden: EU-landen, nationale stimuleringsbanken, regionale overheden en particuliere investeerders aangemoedigd om hun steentje bij te dragen. De Commissie schat dat het plan voor 1,3 miljoen nieuwe banen zorgt. Het nieuwe Europese fonds EFSI wordt opgericht in samenwerking met het EIB en kan in het voorjaar van 2015 al operationeel zijn. Het Europees Parlement en de EU-landen zullen in december over het investeringsplan stemmen.

►EU-schoolfruitprogramma gaat door met nieuwe leverancierVanaf 5 januari 2015 zullen bijna 100.000 kinderen weer gratis schoolfruit krijgen; supermarktketen Lidl gaat de leverantie hiervan doen.

EU-schoolfruit bestaat sinds 2010 en wordt voor driekwart gesubsidieerd door de Europese Commissie. Scholen die meedoen met EU-Schoolfruit ontvangen 25 weken gratis drie stuks groente/fruit per leerling per week. Op zo'n 500 scholen kunnen kinderen tot 5 juni weer vers en gevarieerd fruit eten.

►Europa investeert miljoenen aan innovatie in Noord- en Zuid-NederlandDe Nederlandse provincies: Friesland, Groningen, Drenthe, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg krijgen in totaal meer dan 217 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het fonds is bedoeld om de belangrijkste economische onevenwichtigheden tussen de Europese regio's terug te dringen en meer de regionale economie te versterken en banen te creëren. De subsidies uit het fonds zijn bestemd voor Nederlandse projecten gericht op het gebruik van innovatie door het MKB en het stimuleren en toepassen van koolstofarme technologieën. De regio Noord-Nederland (Friesland, Groningen, Drenthe) krijgt meer dan 103 miljoen euro om zo'n 600 kleine- en middelgrote bedrijven te ondersteunen. De regio Zuid-Nederland (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg) krijgt 113,6 miljoen euro om zo'n 1000 kleine- en middelgrote bedrijven te ondersteunen.

►Pinnen over de grens neemt toeNederlanders gebruiken hun pinpas in het buitenland meer dan voorheen.

Sinds de totstandkoming van de Europese betaalstandaard (SEPA) is het voor consumenten gemakkelijker om in andere eurolanden met een Nederlandse pinpas te betalen. Dit blijkt uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) naar het betaalgedrag van consumenten. In het buitenland kunnen Nederlanders met hun pinpas betalen op dezelfde manier als in eigen land. Bij supermarkten, benzinestations en restaurants gebeurt dat al veel vaker. Toch zijn er ook nog steeds grote verschillen met het betaalgedrag in Nederland, concludeert DNB. Zo betalen Nederlanders in het buitenland vaker met cash en minder vaak met hun pinpas dan in Nederland.

►Europees Parlement stemt in met nieuwe Europese CommissieHet Europees Parlement heeft vorige week met een meerderheid van stemmen ingestemd met de nieuwe Europese Commissie o.l.v. Jean-Claude Juncker. Het team van Juncker bestaat uit 28 eurocommissarissen, één uit ieder EU-land.

De nieuwe Europese Commissie gaat op 1 november aan de slag met Frans Timmermans als rechterhand van Juncker. Hij wordt eurocommissaris voor: betere regelgeving, relaties met de EU-instellingen, rechtstaat en fundamentele rechten. Daarnaast heeft hij ook de verantwoordelijkheid voor duurzame ontwikkeling erbij gekregen. De Europese Commissie vertegenwoordigt en behartigt de belangen van de hele EU. Zij doet voorstellen voor nieuwe Europese wetgeving. Verder staat zij in voor de uitvoering van het EU-beleid en de besteding van het EU-budget.

►Waar komt die Europese naheffing vandaan?Nederland moet ruim 642 miljoen euro extra naar Brussel overmaken. Premier Mark Rutte sprak over een onaangename verrassing. Niet alleen Nederland kreeg een naheffing. Brussel vordert zelfs 2,1 miljard euro van de Britten. Waar komt deze plotselinge naheffing vandaan?

Volgens de Europese Commissie in Brussel zijn cijfers over de omvang van de Europese economieën uit de periode van 1995 tot 2013 gecorrigeerd. Het gaat om cijfers die de Europese Commissie gebruikt om de jaarlijkse afdrachten van de EU-lidstaten aan de Unie te berekenen. De Nederlanders en de Britten blijken in die bijna 20 jaar meer inkomsten te hebben gehad, net als Italië, Griekenland, Cyprus, Malta, Bulgarije, Ierland en Letland. Voor Nederland gaat het vooral om de laatste 4 jaar, die maken 90 procent uit van de naheffing. De overige 10 procent gaat over de periode vanaf 2002. De omvang van de aanpassingen of correcties is nog eens versterkt door nieuwe methodes om de economische kracht van EU-lidstaten te berekenen. Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek heeft herberekeningen van het Nederlandse bruto binnenlands product gedaan vanaf 2010. Hieruit blijkt dat Nederland miljarden meer heeft verdiend dan aanvankelijk aan Brussel gemeld.

►EU en crisis in OekraïneDe Europese Unie streeft naar een goede relatie met Oekraïne die verder moet gaan dan samenwerking.

De prioriteit wordt gegeven aan economische integratie en een verdieping van de politieke samenwerking. Onderhandelingen over een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Oekraïne liepen eind 2013 echter stuk. Na wekenlange protesten die daarop volgden in Kiev werd de op Rusland georiënteerde president Janoekovitsj op 22 februari 2014 door het Oekraïense parlement afgezet. Er werd een interim-regering ingesteld en op 25 mei 2014 koos het Oekraïense volk Petro Porosjenko tot nieuwe president. Rusland annexeerde in februari 2014 de Krim en in Oost-Oekraïne is een gewapend conflict ontstaan, doordat separatisten (met Russische steun) zich tegen het nieuwe bewind in Kiev keren. De vliegramp met vlucht MH17 nabij de Oekraïense stad Donetsk heeft de gemoederen in juli 2014 verder verhit. Via overleg wordt geprobeerd een oplossing te vinden voor de crisis.

►Relatie EU-RuslandVanaf het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, in december 1991, onderhoudt de Europese Unie diplomatieke relaties met Rusland. Rusland is de derde handelspartner van de EU.

In 2014 botsten de EU en Rusland meermaals over de politieke situatie in Oekraïne en de mensenrechtensituatie in Rusland. Daarnaast realiseerde Rusland onlangs een tegenhanger van de Europese Unie (de Euraziatische Economische Unie) en tekende het een gascontract met China. Ondanks verwoede pogingen om nader tot elkaar te komen, lijken beide partijen alsmaar van elkaar te vervreemden. Door het neerstorten van de MH17 van Malaysia Airlines in Oost-Oekraïne en de moeizame voortgang van het onderzoek naar de toedracht daarvan, staat de relatie tussen EU en Rusland nog meer onder druk. Verschillende EU-leiders vinden dat Poetin de pro-Russische separatisten moet dwingen om beter mee te werken in het rampgebied. Eind juli werden dan ook voor het eerst zware economische sancties tegen Rusland ingesteld. Dit heeft effect op verschillende sectoren in de Russische economie, zoals de financiële sector. Op 6 augustus nam Rusland economische tegenmaatregelen door het stopzetten van de import van landbouwproducten uit onder meer de EU-landen. Voor de EU is hiermee een bedrag van circa 5,3 miljard euro gemoeid. Nederland levert een relatief groot deel van deze producten.

►EU en het Israelisch-Palestijns conflictDe Europese Unie is een overtuigd voorstander van een tweestatenmodel voor Israël en Palestina en ziet dat als een vreedzame, politieke oplossing voor het conflict in het Midden-Oosten.

Daarbij zouden een Israëlische en een Palestijnse staat naast elkaar moeten bestaan. De EU behoort tot het zogeheten ‘Kwartet’, bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland, de Verenigde Naties en de Europese Unie, dat zich met wisselend succes probeert in te zetten voor een vreedzame oplossing. Radicale krachten aan zowel Israëlische als aan Palestijnse kant ondersteunen het vredesproces niet. De Europese Unie is naast partner in het vredesproces een belangrijke investeerder, handelspartner en donor voor zowel Israël als de Palestijnen. De EU kan daardoor ook met economische middelen macht uitoefenen op beiden. Dit doet de EU dan ook. Zo liet de Raad Buitenlandse Zaken in december 2013 weten dat zowel Israël als de Palestijnen grootschalige steunmaatregelen mogen verwachten op politiek en economisch gebied indien een vredesakkoord wordt gesloten, onder meer door de toegang tot de Europese markt te vergroten en de handels- en investeringsmogelijkheden uit te breiden. Tegelijkertijd waarschuwt de EU dat als een van de partijen verantwoordelijk kan worden gehouden voor het uitblijven van een akkoord, dit (economische) consequenties kan hebben. De EU benadrukt keer op keer het belang van de dialoog tussen beide partijen, en het erkennen van de humanitaire, sociaaleconomische en veiligheidsbelangen van de ander.

►Nieuw Europees Parlement geïnstalleerdHet nieuw verkozen Europees Parlement is op dinsdag 1 juli 2014 geïnstalleerd in Straatsburg.

Er was geen speciale ceremonie; de Europarlementariërs hoeven anders dan bij nationale parlementen niet ingezworen worden. Voor 14 van de 26 Nederlandse Europarlementariërs is dit pluche nieuw, de anderen waren al eerder lid van het EU-parlement en zijn herkozen. De Partij voor de Dieren is de enige nieuwe Nederlandse partij in het EP. Het Europees Parlement (EP) telt 751 afgevaardigden uit de 28 landen van de Europese Unie. De zittingsperiode is 5 jaar. De christendemocraten met het Nederlandse CDA zijn de grootste fractie gebleven, ondanks zetelverlies. De parlementariërs vergaderen zowel in Brussel als in het Franse Straatsburg.

►Italiaans voorzitterschap Europese UnieVan 1 juli tot en met 31 december 2014 vervult Italië voor de twaalfde keer in haar geschiedenis het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.

Zij heeft het stokje overgenomen van Griekenland. Italië vormt samen met de daarop volgende voorzitters Letland en Luxemburg een 'trojka'. Dat betekent dat deze landen naast een eigen programma en de eigen prioriteiten ook een aantal zaken samen aanpakken. Letland neemt op 1 januari 2015 het stokje over. De eerste prioriteit van het Italiaans voorzitterschap is de bestrijding van de werkloosheid en het aanjagen van de economische groei in Europa. Het scheppen van banen moet de economie en het vertrouwen in de EU versterken. Het Italiaanse voorzitterschap hoopt verder onder meer ook vorderingen te maken in de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een nieuw handelsakkoord, het TTIP.

►Tien tips om uw privacy online te beschermenHet Europees Parlement werkt aan de verbetering van de gegevensbescherming online.

Er zijn echter al veel dingen die je zelf kan doen om identiteitsdiefstal te voorkomen of anderen te verhinderen toegang tot jouw gegevens te krijgen. Tien tips om je privacy te beschermen en je zo veiliger te voelen op het internet: 1. Zij vragen, u antwoordt niet 2. Cookies worden best gegeten 3. Paswoorden, geen paspoorten 4. U geeft weg wat anderen kunnen verkopen 5. Bewaar uw persoonsgegevens achter slot en grendel 6. Sluit de ene deur voor u een andere opent 7. Wie surft mee op uw netwerk? 8. Veiligheid is tweerichtingsverkeer 9. Schadebeperking 10. De grote letters geven, de kleine lettertjes nemen

 

Boeken over Europa

► Een toekomst voor Europa / Jürgen HabermasVisie van de Duitse filosoof Jürgen Habermas op de verwezenlijking van een democratischer Europa.

Habermas analyseert met scherpe blik de stand van de democratie binnen het Europese eenwordingsproject en toont zijn visie ten aanzien van de verwezenlijking van een democratischer Europa. Centrale thema's zijn de overdracht van nationale soevereiniteit, de rol van politieke partijen, het ontbreken van een Europese identiteit en het oplossen van de Euro-crisis. De compacte bundel, verschenen ter gelegenheid van de toekenning van de Erasmusprijs 2013, bestaat uit zeven eerder verschenen korte bijdragen en twee interviews met Habermas. De uit Duitsland afkomstige hoogleraar filosofie is een vooraanstaand denker en publicist. Zijn teksten zijn kort en bondig geformuleerd, pragmatisch van aard en van een intellectueel niveau. Ook interessant als kennismaking met Habermas.

► Waagstuk Europa: Nederland en de grote Europese vraagstukken van
vandaag / Mathieu Segers
Een historische analyse van de Europese eenheid en een heldere analyse van wat Europa bindt en verdeelt.

2014 is een sleuteljaar voor Europa. Er moet vooruitgekeken worden. Er zijn de Europese parlementsverkiezingen en bij alle problemen rond de euro kunnen we ons niet langer beperken tot hectisch crisismanagement alleen. Tegelijkertijd staat de houdbaarheid van het integratieproces ter discussie. Munt, markt, uitbreiding, identiteit en democratie, kan dat wel samen? Meer dan ooit gaat het om de grote vragen. Hoe zijn we hier verzeild geraakt? Wat is Europese integratie en wat zou het moeten zijn? Wat heeft het ons gebracht en wat is het ons nog waard? Dit is hét moment om te zoeken naar antwoorden op die vragen. Dat is spannend en urgent, net als het integratieproces zelf. In Waagstuk Europa onderneemt Mathieu Segers die zoektocht naar het heden, het verleden en de toekomst van Europa.

► Europa in crisis: het Centraal Planbureau over schulden en
de toekomst van de eurozone / Coen Teulings
Informatie over de huidige financiële crisis in Europa, de oorzaken en gevolgen daarvan, met mogelijke oplossingen.

De crisis rond de Europese Monetaire Unie (emu) lijkt niet te stoppen. Het gaat allang niet meer alleen om het begrotingstekort van de Griekse overheid; de toekomst van de gezamenlijke Europese munt staat volop ter discussie. Politiek, economie en emotie strijden in het debat om voorrang. De economische kant van de kwestie wordt vaak als ingewikkeld en onbegrijpelijk gezien. Dat is onterecht. In dit boek zet het Centraal Planbureau op basis van de meest recente gegevens op begrijpelijke en toegankelijke wijze de belangrijkste kwesties die met de Europese schuldencrisis samenhangen op een rij. Waar ging het mis? Wat is er sindsdien gebeurd? En hoe moet het nu verder met de euro?

► De Europese koerier: de woede van de burger en de vrede van Europa,
of Waarom de geschonken democratie nu bevochten moet worden
/ Robert Menasse
Pleidooi voor een hechtere en intensievere Europese integratie.

Robert Menasse reist naar Brussel om de Europese Unie te bestuderen, huurt een appartement en valt van de ene verbazing in de andere. Overal geopende deuren, competente briefings, een gestroomlijnde bureaucratie en hooggekwalificeerde ambtenaren. Bijna geen enkele van de gebruikelijke clichés over Europa houdt stand. Integendeel: het zijn de nationale regeringen die het ideaal van een verenigd Europa opofferen voor kortzichtige populistische manoeuvres, en op die manier verantwoordelijk zijn voor de grote politieke en economische crises.

► De eurocrisis: onthullend verslag van politiek falen / Martin VisserJournalistieke analyse van de oorzaken en achtergronden van de huidige eurocrisis.

De euro verkeert in een grote crisis. Politici, kiezers en beleggers houden elkaar al meer dan een jaar in een wurggreep. Beleggers wantrouwen steeds meer eurolanden en proberen van hun beleggingen in die landen af te komen. De Europese politici moeten noodlijdende landen redden met honderden miljarden. Maar kiezers vinden het steeds moeilijker te verteren dat hun belastinggeld naar Athene, Dublin en Lissabon gaat. In De eurocrisis doet Martin Visser verslag van deze politieke strijd. Hoe kan de Griekse fraude tot zo’n grote crisis in Europa leiden? Waarom is Duitsland zo verdeeld over de aanpak van die crisis? Waarom willen centrale bankiers de rommel niet meer opruimen? Visser volgt in Brussel van dag tot dag hoe politici de eurocrisis het hoofd proberen te bieden. Zijn boek geeft een uniek inzicht in de moeizame besluitvorming tijdens tal van crisistoppen. De eurocrisis is daardoor niet alleen een politiek-economische analyse van een munt die langs de rand van de afgrond gaat; het is bovenal een spannend verslag van botsende belangen, weigerachtige Grieken en schreeuwende presidenten.

► Europa in alle staten: zestig jaar geschiedenis van de Europese integratie
/ Wim van Meurs, Robin de Bruin, Carla Hoetink, Karin van Leeuwen,
Carlos Reijnen, Liesbeth van de Grift
Over zestig jaar geschiedenis van de Europese integratie. Het beschrijft de ontwikkeling van het denken over de Europese samenwerking en de stapsgewijze realisatie ervan.

Tegen de achtergrond van de actuele 'Euro-crisis' geeft Europa in alle staten een overzicht van de geschiedenis van de Europese integratie. Van Briand en Monnet als voordenkers tot het grondwetsverdrag en het Europees stabiliteitsmechanisme van nu. Structurele dilemma's als supranationaliteit versus natiestaat of het spanningsveld tussen verdergaande integratie en de opname van nieuwe lidstaten vormen daarbij de rode draad. Dit boek is echter veel meer dan een beknopte chronologische canon van zestig jaar Europese Unie. Voor elke fase uit de geschiedenis van de EU bieden de auteurs heldere karakteriseringen van de bijbehorende politicologische theorievorming en historische thema's. Europa in alle staten onttrekt zich aan het actuele gepolariseerde debat en verschaft een waardevol inzicht in het functioneren van de huidige EU en haar ontstaansgeschiedenis.

 

Reacties en vragen

Met al uw vragen over Europa kunt u terecht bij de inlichtingenbalie van het Europe Direct informatiepunt. 
U kunt uw vragen ook telefonisch stellen tijdens de openingstijden van de bibliotheek: 036-5486000 of via ipealm@denieuwebibliotheek.nl.  

Vergeet niet in de e-mail uw eigen e-mailadres en/of adresgegevens en het telefoonnummer te vermelden zodat wij u kunnen bereiken.

Links

Op het internet is een grote hoeveelheid aan Europese informatie te vinden. De interessantste sites hebben we voor u op een rijtje gezet. U vindt ze door hier te klikken.

De nieuwe bibliotheek is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de websites waar naar toe wordt verwezen.