The peanut to my butter

Online YA-leesclub

Houden jij en je leesvriendinnen (vrienden mag ook) wel van een good old dosis zoetsappigheid op zijn tijd? Verslinden jullie feelgood romans bij de vleet? En zeg eens eerlijk, jullie worden zeker allemaal standaard heel iets verliefd op de hoofdpersoon? Dan is deze categorie Young Adult boeken echt iets voor jullie!

Zoeter dan zoet, zwijmelen bij de vleet en genieten van een lekker voorspelbaar 'happy end'. Uiteraard hebben we allerlei goodies voor je bij elkaar gezocht zodat je direct je vrienden en jezelf aan het lezen kunt zetten, om over een paar weken lekker met de club een avondje los te gaan over die toffe boeken. Klinkt best heel goed toch? Let's go! 


Hoe werkt dat, zo'n Young Adult boekenclub?

1. Stuur je vrienden een mail die ze NIET kunnen weigeren met daarin de link naar deze pagina. Zeg dat ze acht weken de tijd hebben om de drie boeken te lezen en reserveer gelijk een avond in jullie agenda's waarop de 'You are the peanut to my butter' boekenclub bij elkaar komt (online of offline). 

2. Lezen, lezen en nog eens lezen... En dat zou ik zeker doen want je valt hoe dan ook door de mand anders. No kidding. Ben je lid van de bibliotheek? Dan kun je de e-books gratis lenen via de Online Bibliotheek. Niet iedereen lid? Hoe kan dat?! Grapje, geen paniek, met een kleine investering vind je de boeken vast ergens anders. De papieren versie of het e-book. Kan allebei uiteraard.

3. D-day! Komt de boekenclub online bij elkaar? Zorg dan dat je van tevoren een link deelt (via Teams of Zoom of een andere tool). Misschien kun je als host zelfs leuke pakketjes laten bezorgen bij de rest van de club met een (zoet) hapje en een drankje. Komen jullie offline bij elkaar? Zorg voor voldoende ZOETE hapjes die lekker bij het thema passen. En in beide gevallen: pinda's! What else. Wil je het fijn awkward maken voor je boekenvrienden dat kan een wazige dresscode altijd helpen.

4. Let's do this! Om associaties met je diep weggestopte schooltrauma's voor te zijn; houd het lekker luchtig en blijf lachen. Altijd. Wijs wel even een discussieleider aan, degene met de grootste mond werkt altijd wel prettig, zodat de boel wanneer het helemaal doodvalt weer vlot getrokken kan worden. Weet hij/zij het ook niet meer? No worries, we've got your back! Check de goodies verderop deze pagina met fijne standaard discussievragen. 

5. Ben je eigenlijk wel klaar met discussieren? Het geeft niks als dat na 5 minuten al zover is. Tijd voor een quizzzzzz. En ook daarvoor hebben we alles al voor je voorbereid. Kijk maar even bij de goodies verderop. Die quiz heb jij uiteraard van tevoren al klaargezet dus: gaan! Misschien wel leuk om een prijs voor de beste speler achter de hand te hebben...


YOU ARE THE PEANUT TO MY BUTTER: 3 E-BOOKS VOOR DE BOEKENCLUB

Hallo, tot ziens en alles daartussen

Clare en Aidan gaan studeren, elk aan een andere kant van de Verenigde Staten. Vanavond moeten ze een besluit nemen: gaan ze uit elkaar of durven ze een langeafstand relatie aan. Het wordt een lange, romantische en heftige nacht.

Rosie hartje Jack | Mel Darbon

Rosie houdt van Jack. Jack houdt van Rosie. Dus als ze elkaar kwijtraken, doet Rosie alles om de jongen die de zon in haar hoofd laat schijnen te vinden. Zelfs wegrennen van huis. Zelfs Londen doorkruisen om naar Brighton te reizen, ook al sneeuwt het en rijden er bijna geen treinen. Zelfs als mensen denken dat een meisje zoals Rosie zich nooit in haar eentje zal kunnen redden.

36 vragen waardoor ik anders naar jou ben gaan kijken | Vicky Grant

Paul en Hildy (18) doen mee aan een wetenschappelijk onderzoek naar de liefde. Ze kennen elkaar niet, maar moeten 36 persoonlijke vragen beantwoorden in elkaars bijzijn.


GOODIES VOOR DE YOUNG ADULT BOEKENCLUB!

Eerste hulp bij discussievragen

Ok, ok… we snappen dat zo’n discussie voeren over boeken best lastig kan zijn. En wat dan hè. In plaats van elkaar een beetje suf aanstaren terwijl het ongemakkelijk lang stil blijft, hebben wij een aantal serieuze boekenclubvragen voorbereid. Op deze manier kunnen jullie het boek inhoudelijk goed bespreken. Lijkt het toch nog écht op een boekenclub! 

Quizzzzzz o'clock!

Een quiz is altijd een lekkere ijsbreker en brengt de stemming er in. Zeker als je Kahoot inzet zodat iedereen lekker op z'n telefoon kan stemmen en bij iedere vraag de spanning stijgt. Wie reageert het snelst? En wie heeft de meeste juiste antwoorden? Liever een offline quiz? Dat kan natuurlijk ook. Geef iedereen pen en papier, lees de vragen en de antwoordkeuzes voor en aan het eind check je wie de winnaar is. 

Bookish wannahaves

Wil je het leesfeestje nog leuker maken? Dan mogen bookish wanna haves niet ontbreken. Wij verzamelden op Pinterest allerlei leuks bij elkaar. Kijk je mee?