BoekStart Festival

Op zondag 26 januari van 12.00 – 16.00 uur organiseert de nieuwe bibliotheek een middag speciaal voor heel jonge kinderen: het BoekStart Festival! Samen een boekje lezen versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Alle partners zijn hele dag aanwezig om naast workshops al jullie vragen te beantwoorden.

Boekstart Festival
Zondag 26 januari
12.00 – 16.00 uur

Poppendokter

Is je pop, knuffel of beer ziek, heeft ie een gebroken been of arm, of is er iets anders aan de hand en je weet niet wat? Gelukkig is er op het Boekstartfestival een poppendokter, die heel goed is in het beter maken van poppen, beren en andere knuffels. Neem je zieke pop, knuffel of beer mee naar het en laat de poppendokter naar hem kijken.

De etalage, 12.00 - 16.00 uur
Gratis 

Italiaans voorlezen: Nati per leggere

Nati per Leggere stimuleert het voorlezen aan kinderen tussen 6 maanden en 6 jaar in de Italiaanse moedertaal. Normaal elke eerste zaterdag van de maand maar nu ook tijdens het festival.

De etalage, 13.15 uur. Gratis.

Workshop: 'Spinnetje Zilverdraad'

We leren samen met de kinderen een gedichtje ‘Spinnetje Zilverdraad’ en maken ook een spinnetje van een bolletje bijenwas. Aan de hand van een vertelkoffer legt Humanitas uit wat Home-Start voor de Almeerse gezinnen kan betekenen.

De living 2, 13.15 en 14.30 uur. Gratis.

Quiz: door de ogen van je baby

Bij deze interactieve quiz gaat het er om wat je allemaal al weet over wanneer en wat je baby ziet, wat dit betekent voor de ontwikkeling en vooral wat jij als ouder kunt zien aan je baby. De jeugdverpleegkundige van JGZ vertelt hoe je als ouder hierop in kunt spelen.

De living 1, 12.45 en 14.30 uur. Gratis.

Inspiratieworkshop Kind & Media

Hoe ga je eigenlijk in je gezin om met alle, soms overweldigende, media? Heeft jouw kindje al een eigen tablet of telefoon? Of misschien wacht je daar juist bewust mee? Marije Magito helpt je op inspirerende wijze een stukje op weg bij dit soort vragen.

Afdeling peuters en kleuters, 14.00 uur, gratis.

Boekstarttafel

Wil je meer weten over ons programma BoekStart, hier kun je alles vragen! Je vindt hier informatie over de leukste babyboeken en natuurlijk regel je hier dat je kindje lid wordt en met zo’n leuk oranje BoekStartkoffertje naar huis gaat.

De etalage, 12.00 - 16.00 uur, gratis.

Relax! Stoelmassage (16+)

Even een momentje voor jezelf! Tijdens deze stoelmassage van ongeveer 10 minuten kom je weer helemaal tot rust.

De korte ontspanningsmassage van rug, schouders, nek, armen en handen wordt door de kleding heen gegeven.

De living 2, 12.30 - 16.00 uur. Kosten: € 2,-. Er zijn verschillende tijdstippen waarvoor er beperkte plekken voor een stoelmassage zijn:

12.30 uur 2 plaatsen
13.00 uur 3 plaatsen
13.30 uur 2 plaatsen

14.00 uur 3 plaatsen

14.30 uur 2 plaatsen

15.00 uur 3 plaatsen

15.30 uur 2 plaatsen

Reserveer je kaartje door op de link te klikken.

Prentenboekhuisjes Nijntje en Kikker

Prentenboekhuisjes zijn levensgrote pagina’s uit bekende prentenboeken met een bijpassende speelactiviteit. De fantasie van jonge kinderen wordt hierdoor geprikkeld. Zij bedenken volop eigen verhalen, spelen samen met andere kinderen of bladeren in het (gewone) prentenboek.

De etalage, 12.00 - 16.00 uur
Gratis

 

EHBO bij kinderen

Marcel Wals van Scuba Med geeft een interactieve workshop over kinder-ehbo, kinder-reanimatie, stabiele zijligging, gebruik van een AED, als ook verslikken en verstikken.

De living 2, 12.15 en 15.00 uur. Gratis.

Jeugdtheater 2+: Wie heeft de vijver leeggehaald?

Eend wordt wakker, loopt naar de vijver, haalt diep adem, knijpt zijn neus dicht en duikt in het ... zand?!?! “Wie heeft de vijver leeggehaald?” roept Eend en hij gaat stampvoetend op zoek. Ja, wie is het? Is het Hond of misschien mama Kip? Geit? Of nee ... Schildpad? Ooooh ... wie!!! 

Een vrolijke, muzikale voorstelling over heel erg boos kunnen zijn, van Sesamstraatacteurs Renee Menschaar (Pino) en Arjan Smit (de jonge vader) waarbij kinderhulp onmisbaar is. Geïnspireerd op het bekroonde prentenboek Moppereend van Joyce Dunbar en Petr Horáček.

De nieuwe zaal, 15.00 uur. Kosten: leden € 6,50 | niet-leden € 8,50.

Babyconcert

Madeline El Aissati Is een jonge pianiste (17 jaar) uit Amsterdam. Na 10 jaar pianoles, eerst in Tilburg en daarna in het Excellence programma bij Muziekschool Amsterdam, heeft ze in juni 2019 haar VWO afgerond om vervolgens nieuwe muzikale inspiratie op te gaan doen tijdens reizen door verre landen. Naast piano speelt zij ook gitaar en zingt zij graag.

De etalage, 12.00 en 13.30 en 15.00 uur. Gratis.

Engels voorlezen: Born to Read

Elke derde zaterdag van de maand lezen we voor in het Engels maar nu ook een keer tijdens het Boekstartfestival.

De etalage, 14.45 uur. Gratis.

Babypraatjes

Wist je dat er kindjes op jonge leeftijd al een taalachterstand kunnen ontwikkelen? Logopediste Helga Esajas geeft een workshop over de magische taalontwikkeling van je kindje en hoe je die optimaal kunt ondersteunen.

De living 1, 13.15 en 15.00 uur. Gratis.

Boekverkoop Stumpel

Uiteraard is ook boekhandel Stumpel aanwezig met een stand vol met de leukste kinderboeken. 

Peuterlab (2-4 jaar)

Tijdens het Peuterlab ga je samen met docenten Shanna en Elly op ontdekkingstocht. Wat is kunst? En wat voor creatieve dingen kun je allemaal maken? Spelenderwijs leer je wat je met verschillende materialen en technieken kunt doen.

De etalage, 12.00 - 16.00 uur
Gratis

Babyclub (0-12 maanden)

Kom gezellig schootspelletjes doen die speciaal gericht zijn op de ontwikkelingsfase waar je kind in zit bij de Babyclub van het JKC. Samen met je baby kun je hier meedoen met verstopspelletjes, babygebarentaal, klap- tik- en stamprijmpjes en aanraakspelletjes. Bovenal staat het samen plezier hebben voorop.

Afdeling peuters en kleuters, 12.45 en 15.15 uur. Kosten: € 2,-.

Muziek op schoot

Muziek is voor een baby, dreumes of peuter heel belangrijk. De eerste muzikale ervaring stimuleert onder andere het spraakvermogen, de taalontwikkeling en motoriek en geeft je baby en dreumes een veilig gevoel.

Met Ageeth van Elfje Twaalfje zing je liedjes, doe je allerlei muzikale spelletjes en speel je op eenvoudige instrumenten en natuurlijk wordt er gedanst op vrolijke muziek.

Jeugd van tegenwoordig ('HEMA-hoek'), 12.15 uur, 13.30 uur en 14.45 uur. Kosten: € 2,-.

Voorlezen + Beebots

Vandaag lezen we voor uit Moppereend! Een prachtig boek over emoties én het winnende prentenboek van 2020. Aansluitend gaan we met BeeBots (kleine robotjes) aan de slag waarmee je peuter zelf mag experimenteren.

De etalage, 12.30 en 14.00 uur. Gratis.

Babybooth

Met veel liefde legt Jolanda Vervaart voor haar klanten mooie herinneringen vast op beeld. Ze is gespecialiseerd in het fotograferen van baby's en kinderen. Een van haar belangrijkste doelen is dat klanten zich vertrouwd en op hun gemak voelen. Dit is ook een van de redenen dat klanten graag bij haar terugkomen. Ze wordt door hen omschreven als: ontspannen, ongedwongen, vertrouwd en geduldig.

De etalage, 12.30 - 15.30 uur, gratis.

De foto's zijn een paar dagen na afloop van het event terug te vinden en te downloaden op de Facebookpagina van de nieuwe bibliotheek. Weet dus dat als je een foto van je kindje laat maken, dat deze terug te vinden is op een openbare pagina.

Workshop kinderfysio: motoriek, prikkels en dragen

Kinderfysiotherapeute Danielle Schot geeft je handige tips om je kindje gezond te laten bewegen en heeft praktische ideeën om de motoriek van je kindje te stimuleren.

De living 1, 12.15 en 14.00 uur. Gratis.

Workshop Babymassage (o-1 jaar)

Tijdens deze workshop leer je basistechnieken babymassage en draagtechnieken en wat te doen bij darmkrampjes. Daarnaast krijg je informatie over het mamacafé en andere cursussen die JGZ aanbiedt.

De living 2, 12.45 en 14.00 uur. Gratis