De virtuele bieb

Onze bibliotheken zijn weliswaar weer open, maar we hebben nog altijd heel veel online diensten te bieden. Op deze pagina vind je heel veel handige informatie en leuke online bezigheden voor jong én oud.

Gratis online trainingen

Wil je leuk en makkelijk iets bijleren? Kijk dan snel of er een online training voor jou bij is. Bijvoorbeeld een vreemde taal, digitale fotografie of beter met stress kunnen omgaan. Of volg de korte cursus geluk. Vraag toegang aan en dan kun je aan de slag!

Nieuw: de Tijdschriftenbieb

De TijdschriftenBieb is een nieuwe tijdelijke gratis app voor iedereen die lid is van de bibliotheek. Met deze app kun je kennismaken met het online lezen van tijdschriften. Na inloggen met je bibliotheekgegevens kun je een tijdschrift kiezen, downloaden naar je leesmap, lezen en ook weer verwijderen. Na drie weken worden tijdschriften automatisch uit de leesmap verwijderd. Je downloadt de TijdschriftenBieb in de App Store of de Google Play Store. De app is zowel geschikt voor tablets als smartphones. Veel leesplezier!

Skillsdojo en Coderdojo (vanaf 6 jaar)

Heb je het YouTube-kanaal van SkillsDojo al ontdekt? Leuke en leerzame video's voor kinderen 6+. Robots, apps, Micro bit, programmeren, wetenschap en technologie. In bibliotheek Stad hebben we Coderdojo, maar dat is er nu even niet omdat de bieb vanwege het coronavirus gesloten is. Wil je een online CoderDojo volgen? Kijk dan op www.coderdojo.nl voor data. Dan leer je online (maar met live docent voor uitleg en vragen) programmeren in Scratch en Python!

SchoolTV (6-12 jaar)

Schooltv is altijd open! Dus zit je thuis met je kind en wil je toch werken aan school? Dat kan! Schooltv.nl heeft speciaal voor jou een lijst gemaakt met een top 10 van de leukste en meest leerzame afspeellijsten, programma’s, films en quizzen per groep. Normaal voor in de klas, maar nu ook voor thuis: Schooltv Thuis. Veel kijkplezier!

Lezen voor je lijst

Zoek je een leesboek voor school? Met Lezen voor de lijst vind je het boek, e-book of luisterboek dat bij je past.

Pressreader

Toegang tot meer dan 4.300 kranten en tijdschriften in 60 talen geleverd via de bibliotheek? Dat kan nu, met je bibliotheekpas!

Uittrekselbank

De Uittrekselbank staat boordevol samenvattingen van Nederlande literatuur. Ideaal als voorbereiding op je mondeling!

Jacques Vriens leest voor (6-10 jaar)

Ook Jacques Vriens leest voor. Uit Meester Jaap, alle leukste, gekste en stoutste verhalen. Luister je mee?

Cinekid: 15 mooiste jeugddocumentaires (6-12 jaar)

Cinekid heeft, samen met ZappDoc en International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), een lijst samengesteld met klassieke jeugddocumentaires. Vijftien bijzondere en waargebeurde verhalen voor thuiszittende kinderen (en hun ouders).

Financieel Dagblad

Lees het Financieel Dagblad onderweg of thuis. Je kunt als lid artikelen lezen die tussen de 3 dagen en 3 maanden oud zijn. 

Junior Einstein (6-12 jaar)

Veel ouders zijn op zoek naar manieren om hun kinderen aan het werk te houden, om te voorkomen dat de achterstand teveel oploopt. Scholen doen hun best om hier oplossingen voor te bedenken. Maar wist je dat je met je lidmaatschap van de bibliotheek ook terecht kunt bij 'Junior Einstein'? Je vindt daar voor iedere groep van de basisschool oefenstof. Je vindt 'Junior Einstein' hier.

Lees- en doetips voor het onderwijs

De nieuwe bibliotheek heeft een aantal speciale pagina's gemaakt met allemaal leuke lees-, luister en doetips voor leerkrachten in het basisonderwijs, ouders en kinderen. Er zijn tips voor de groepen 1, 2 en 3, de groepen 4, 5 en 6 en de groepen 7 en 8.

De Digitale Voorleestas (2-6 jaar)

Lees mee uit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek.

Yoleo (6-12 jaar)

Kinderen thuis die lezen niet leuk of makkelijk vinden, bijvoorbeeld door dyslexie? Kijk dan eens op de website van Yoleo. Tijdens het luisteren naar een boek via Yoleo, lees je mee met de tekst waardoor lezen makkelijker gaat en dus leuker wordt. Als je lid bent van de bibliotheek, kun je gratis gebruikmaken van Yoleo!

Leesbingo (6-12 jaar)

Ook als je thuis zit en niet naar school kunt is het belangrijk om te blijven lezen. Dit lezen is nog leuker met de leesbingo.
Het werkt als volgt: lees elke dag een kwartiertje in een leuk boek (leesboek, stripboek, informatieboek) en kruis op de bingokaart af ‘hoe’ je gelezen hebt. Ondersteboven, op de trap, in bed, als het buiten regent etc. Is de kaart vol, dan heb je BINGO! Lees je mee? Je vindt de leesbingo hier
 

De Voorleeshoek (0-10 jaar)

Ken je De Voorleeshoek al? Het is een online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Het is een unieke combinatie van een voorgelezen verhaal met prenten en muziek. Iedere week verschijnen er vier nieuwe voorleesfilmpjes. Nieuwsgierig? Bekijk hier dan een aantal voorproefjes. 

Paul van Loon leest voor! (vanaf 5 jaar)

Voorgelezen worden door Paul van Loon! Wie wil dat nu niet? Het kan via het YouTube-kanaal van deze spannende schrijver. Natuurlijk is zelf voorlezen het allerleukste, maar in deze drukke tijden is het misschien wel heel erg fijn als je als ouders heel even tijd voor jezelf hebt.

Literom

Bekijk boekrecensies van jeugdboeken en Nederlandstalige literatuur op Literom. Log in met je bibliotheekaccount.

Delpher

Vind hier ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Je kunt zelfs bekijken wat het voorpaginanieuws was op je geboortedag.

Jeugdbieb (0-18 jaar)

Voor kinderen en jongeren de beste website voor het ontdekken van leuke boeken. En: ook heel handig voor hulp bij werkstukken. Klik hier om naar de Jeugdbieb te gaan. 

Meester Freek! (6-12 jaar)

Dit is wel een heel bijzondere leraar: meester Freek! Freek Vonk vertelt vanuit huis over zijn favoriete dieren. Bekijk hier alle afleveringen.

Hulp bij corona inenting

Heb je een brief ontvangen over de prik tegen corona? Heb je vragen over deze brief en kun je wel wat hulp gebruiken bij het maken van een afspraak? Of bij het invullen van de gezondheidsverklaring?
Neem dan contact op met het Informatiepunt Digitale Overheid in de bibliotheek. Dagelijks, behalve in het weekend, kun je tussen 9.00 en 17.00 uur bellen naar 036 548 2267 en dan helpen we je verder. Als de bibliotheek weer open is kun je ook langskomen op de spreekuren. In dit filmpje kun je zien hoe het maken van een prikafspraak werkt. 
Op deze pagina vind je informatie van de Rijksoverheid over het vaccineren.

Online workshops via Oefenen.nl

Oefenen.nl is de plek waar je zelf, gratis, kunt oefenen met taal, rekenen, de computer en nog veel meer. Kies je voor een computercursus, dan leer je o.a. e-mailen en veilig internetten.
Maak zelf een account aan en starten maar! Heb je hulp nodig bij het aanmaken van het account of kom je niet verder in de workshop? Mail naar ido@denieuwebibliotheek.nl of bel op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 naar 036-5482267 en je krijgt antwoord op je vraag.
 

On demand filmhuisfilms kijken met Picl

Arthousefilms kun je vanaf nu ook thuis kijken. Het Nieuwe Filmhuis biedt een selectie van de nieuwste films on demand aan. Ze zijn tegen betaling te zien via Picl, een initiatief van 37 Nederlandse filmtheaters.

Er staan typische filmtheaterfilms op die niet bij reguliere aanbieders te vinden zijn. Met een paar muisklikken heb je de film op je computer, tablet of TV. De prijs is vergelijkbaar met een bioscoopkaartje: € 8,50.

Online YA-leesclub

Houden jij en je leesvriendinnen (vrienden mag ook) wel van een good old dosis zoetsappigheid op zijn tijd? Verslinden jullie feelgood romans bij de vleet? En zeg eens eerlijk, jullie worden zeker allemaal standaard heel iets verliefd op de hoofdpersoon? Dan is deze categorie Young Adult boeken echt iets voor jullie!

Leen boeken in de online bibliotheek

Dat de bibliotheken gesloten zijn, betekent natuurlijk niet dat je niet kunt lezen. Onze online diensten blijven gewoon beschikbaar. En goed nieuws: de online bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd! Dus ook als je verplicht binnen moet blijven, hoef je je niet te vervelen. Neem eens een kijkje op onlinebibliotheek.nl.

Digitaalhuis

Thuis tijdens de corona-crisis? Hier vind je interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Met uitleg over het coronavirus, gratis online trainingen, informatie over gezond eten en bewegen en nog veel meer. 

DigiSterker door doen!

De wereld ziet er ineens heel anders uit door corona. De bibliotheken zijn dicht zijn en er kan daar dus niet meer geoefend worden op de computer of een cursus gevolgd worden. Daarom staat de volledige Digisterker-cursus ‘Werken met de e-overheid’ tijdelijk online. Alle onderwerpen zijn daarmee in de vorm van losse e-books beschikbaar. Inclusief enkele oefenomgevingen. Denk daarbij aan onderwerpen als DigiD, MijnOverheid, aanvragen bij de eigen gemeente, Mijn toeslagen, Thuisarts.nl, Donorregister, etc.
Je vindt de cursus hier.

StudyShare

De Almeerse bibliotheken zijn gesloten. Helaas betekent dit dat je nu ook niet rustig kunt studeren of werken in de bieb. Gelukkig zijn er wel tips over thuis studeren/thuiswerken. StudyShare is ontwikkeld door de openbare bibliotheek Amsterdam en hier vind je hun tips over studeren en thuiswerken in coronatijd. 

Huisarrest - online voorleesserie (6-12 jaar)

Vanmiddag om 14.00 uur start de eerste aflevering van Huisarrest: een spannend verhaal in tien delen. Elke dag schrijft een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel. Laat je voorlezen door Maren Stoffels, Anna van Praag, Sanne Roseboom, Simon van der Geest en Ruben Prins.

Je volgt tien kinderen, die aan hetzelfde plein wonen. Ze mogen niet naar buiten en niet naar school omdat er een virus heerst. Daarom vertellen ze elkaar verhalen door hun open raam ...

Meeluisteren? Je vindt de filmpjes hier.

IDFA documentaires gratis te bekijken

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) heeft op haar website zo’n 300 documentaires staan die gratis online te zien zijn. Daarnaast bevat de website ook nog honderden andere documentaires die je tegen een kleine vergoeding kunt bekijken. Zie je door de bomen het bos niet meer in het aanbod? Maak dan gebruik van de verschillende tiplijstjes.