De virtuele bieb

Ook al zijn de bibliotheken weer open, onze online diensten blijven 24/7 beschikbaar. Verder vind je op deze pagina heel veel handige informatie en leuke online bezigheden voor jong én oud.

Walk&Talk online

De Walk&Talk bijeenkomsten gaan voorlopig niet door in de bibliotheek. Maar er is gelukkig een alternatief: Walk&Talk online. 

In deze speciale Almeerse Walk&Talk bijeenkomst vertelt Debbie Heijne (De Levende Sollicitatiegids) over solliciteren in coronatijd. Hoe verandert corona je zoektocht naar werk? Wat moet je anders doen? Welke kansen kun je ontdekken en hoe doe je dat dan? Ook beantwoordt ze al je vragen hierover.

Walk&Talk online is op woensdagmiddag 20 mei van 14.30 – 16.00 uur. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Bereslim digitale prentenboeken (0-5 jaar)

Tip! Nu de basisscholen en kinderopvang gesloten zijn, heeft Bereslim digitale prentenboeken klaargezet om in deze periode thuis te gebruiken. Via deze gegevens kun je gemakkelijk inloggen: ga naar https://next.bereslim.nl/login, gebruikersnaam: bereslim100943, wachtwoord: Bieb2020. BereslimmeBoeken zijn effectief voor de taalontwikkeling. Lang zullen we lezen!

Skillsdojo en Coderdojo (vanaf 6 jaar)

Heb je het YouTube-kanaal van SkillsDojo al ontdekt? Leuke en leerzame video's voor kinderen 6+. Robots, apps, Micro bit, programmeren, wetenschap en technologie. In bibliotheek Stad hebben we Coderdojo, maar dat is er nu even niet omdat de bieb vanwege het coronavirus gesloten is. Wil je een online CoderDojo volgen? Kijk dan op www.coderdojo.nl voor data. Dan leer je online (maar met live docent voor uitleg en vragen) programmeren in Scratch en Python!

SchoolTV (6-12 jaar)

De scholen zijn dicht, maar Schooltv blijft open. Dus zit je thuis met je kind en wil je toch werken aan school? Dat kan! Schooltv.nl heeft speciaal voor jou een lijst gemaakt met een top 10 van de leukste en meest leerzame afspeellijsten, programma’s, films en quizzen per groep. Normaal voor in de klas, maar nu ook voor thuis: Schooltv Thuis. Veel kijkplezier!

Lezen voor je lijst

Zoek je een leesboek voor school? Met Lezen voor de lijst vind je het boek, e-book of luisterboek dat bij je past.

Pressreader

Toegang tot meer dan 4.300 kranten en tijdschriften in 60 talen geleverd via de bibliotheek? Dat kan nu, met je bibliotheekpas!

Uittrekselbank

De Uittrekselbank staat boordevol samenvattingen van Nederlande literatuur. Ideaal als voorbereiding op je mondeling!

Jacques Vriens leest voor (6-10 jaar)

Ook Jacques Vriens leest voor. Uit Meester Jaap, alle leukste, gekste en stoutste verhalen. Luister je mee?

Cinekid: 15 mooiste jeugddocumentaires (6-12 jaar)

Cinekid heeft, samen met ZappDoc en International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA), een lijst samengesteld met klassieke jeugddocumentaires. Vijftien bijzondere en waargebeurde verhalen voor thuiszittende kinderen (en hun ouders).

Financieel Dagblad

Lees het Financieel Dagblad onderweg of thuis. Je kunt als lid artikelen lezen die tussen de 3 dagen en 3 maanden oud zijn. 

Schrijvers lezen voor

In dagelijkse voorleessessies op werkdagen lezen schrijvers, via het scherm, hun verhalen voor aan (nieuwe) lezers. Op deze manier kunnen schrijvers, zolang grootschalige evenementen voorlopig van de baan zijn, de lezers blijven inspireren, verrassen of kennis laten maken met hun (nieuwe) boek. De al voorgelezen verhalen zijn tot maandag 10.00 uur online te bekijken. Daarna begint weer een nieuwe voorleesweek. Kijk hier voor het overzicht van voorlezende schrijvers.

Thuistips voor het onderwijs

De nieuwe bibliotheek heeft een aantal speciale pagina's gemaakt met allemaal leuke lees-, luister en doetips voor leerkrachten in het basisonderwijs, ouders en kinderen. Er zijn tips voor de groepen 1, 2 en 3, de groepen 4, 5 en 6 en de groepen 7 en 8.

De Digitale Voorleestas (2-6 jaar)

Lees mee uit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken & doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek.

Yoleo (6-12 jaar)

Kinderen thuis die lezen niet leuk of makkelijk vinden, bijvoorbeeld door dyslexie? Kijk dan eens op de website van Yoleo. Tijdens het luisteren naar een boek via Yoleo, lees je mee met de tekst waardoor lezen makkelijker gaat en dus leuker wordt. Als je lid bent van de bibliotheek, kun je gratis gebruikmaken van Yoleo!

Leesbingo (6-12 jaar)

Ook als je thuis zit en niet naar school kunt is het belangrijk om te blijven lezen. Dit lezen is nog leuker met de leesbingo.
Het werkt als volgt: lees elke dag een kwartiertje in een leuk boek (leesboek, stripboek, informatieboek) en kruis op de bingokaart af ‘hoe’ je gelezen hebt. Ondersteboven, op de trap, in bed, als het buiten regent etc. Is de kaart vol, dan heb je BINGO! Lees je mee? Je vindt de leesbingo hier
 

De Voorleeshoek (0-10 jaar)

Ken je De Voorleeshoek al? Het is een online platform met voorleesfilmpjes voor kinderen van 0-10 jaar. Het is een unieke combinatie van een voorgelezen verhaal met prenten en muziek. Iedere week verschijnen er vier nieuwe voorleesfilmpjes. Normaal gesproken moet je hiervoor betalen, maar nu krijg je gratis drie weken toegang tot alle voorleesfilmpjes! Klik hier om dat meteen te regelen.

Muziek op schoot (2-3 jaar)

Muziek op schoot kan nu natuurlijk niet doorgaan bij ons in de bibliotheek. In plaats daarvan geeft een hele enthousiaste Muziek op schoot-docente elke dag een 'muziekles' voor kindjes van 2-3 jaar via Facebook. De les is hier live te volgen om 10.00 uur, maar daarna ook gewoon te bekijken. 

Paul van Loon leest voor! (vanaf 5 jaar)

Een week geleden begon Paul van Loon met online voorlezen via YouTube. Natuurlijk is zelf voorlezen het allerleukste, maar in deze drukke tijden is het misschien wel heel erg fijn als je als ouders heel even tijd voor jezelf hebt.

Literom

Bekijk boekrecensies van jeugdboeken en Nederlandstalige literatuur op Literom. Log in met je bibliotheekaccount.

Delpher

Vind hier ruim 100 miljoen pagina's uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. Je kunt zelfs bekijken wat het voorpaginanieuws was op je geboortedag.

Digitaalhuis

Thuis tijdens de corona-crisis?
Hier vind je interessante tips om het thuis makkelijker, veiliger en leuker te maken. Met uitleg over het coronavirus, gratis online trainingen, informatie over gezond eten en bewegen en nog veel meer. 

DigiSterker door doen!

De wereld ziet er ineens heel anders uit door corona. De bibliotheken zijn dicht zijn en er kan daar dus niet meer geoefend worden op de computer of een cursus gevolgd worden. Daarom staat de volledige Digisterker-cursus ‘Werken met de e-overheid’ tijdelijk online. Alle onderwerpen zijn daarmee in de vorm van losse e-books beschikbaar. Inclusief enkele oefenomgevingen. Denk daarbij aan onderwerpen als DigiD, MijnOverheid, aanvragen bij de eigen gemeente, Mijn toeslagen, Thuisarts.nl, Donorregister, etc.
Je vindt de cursus hier.

StudyShare

De Almeerse bibliotheken zijn gesloten. Helaas betekent dit dat je nu ook niet rustig kunt studeren of werken in de bieb. Gelukkig zijn er wel tips over thuis studeren/thuiswerken. StudyShare is ontwikkeld door de openbare bibliotheek Amsterdam en hier vind je hun tips over studeren en thuiswerken in coronatijd. 

Huisarrest - online voorleesserie (6-12 jaar)

Vanmiddag om 14.00 uur start de eerste aflevering van Huisarrest: een spannend verhaal in tien delen. Elke dag schrijft een bekende kinderboekenschrijver een nieuw deel. Laat je voorlezen door Maren Stoffels, Anna van Praag, Sanne Roseboom, Simon van der Geest en Ruben Prins.

Je volgt tien kinderen, die aan hetzelfde plein wonen. Ze mogen niet naar buiten en niet naar school omdat er een virus heerst. Daarom vertellen ze elkaar verhalen door hun open raam ...

Meeluisteren? Je vindt de filmpjes hier.

E-books en luisterboeken

Dat de bibliotheken gesloten zijn, betekent natuurlijk niet dat je niet kunt lezen. Onze online diensten blijven gewoon beschikbaar. En goed nieuws: de online bibliotheek heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd! Dus ook als je verplicht binnen moet blijven, hoef je je niet te vervelen. Neem eens een kijkje op onlinebibliotheek.nl.

Meester Freek! (6-12 jaar)

Nog meer leuks om de ‘thuisschool’ mee in te vullen: meester Freek! Freek Vonk vertelt vanuit huis over zijn favoriete dieren.

IDFA documentaires gratis te bekijken

Het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) heeft op haar website zo’n 300 documentaires staan die gratis online te zien zijn. Daarnaast bevat de website ook nog honderden andere documentaires die je tegen een kleine vergoeding kunt bekijken. Zie je door de bomen het bos niet meer in het aanbod? Maak dan gebruik van de verschillende tiplijstjes.

Junior Einstein (6-12 jaar)

Veel ouders zijn op zoek naar manieren om hun kinderen aan het werk te houden, om te voorkomen dat de achterstand teveel oploopt. Scholen doen hun best om hier oplossingen voor te bedenken. Maar wist je dat je met je lidmaatschap van de bibliotheek ook terecht kunt bij 'Junior Einstein'? Je vindt daar voor iedere groep van de basisschool oefenstof. Je vindt 'Junior Einstein' hier.

Jeugdbieb (0-18 jaar)

Voor kinderen en jongeren de beste website voor het ontdekken van leuke boeken. En: ook heel handig voor hulp bij werkstukken. Klik hier om naar de Jeugdbieb te gaan.