Arjan Spannenburg

In de fotografie van Arjan Spannenburg (Texel, 1978) staat de zoektocht naar identiteit en zelfexpressie centraal. In krachtige composities, meestal in zwartwit, portretteert Spannenburg jongens die op de drempel van volwassenheid staan. We zien adolescenten in een onzekere tijd van hun leven, op zoek naar hun eigen identiteit. Het levert gevoelige portretten op van jongens die alleen zijn met hun gedachten. Tegelijk lijken de geportretteerden een sterke behoefte te hebben aan communicatie met de buitenwereld, op zoek naar steun, begrip, liefde. Soms levert deze zoektocht rauwe beelden op, die echter niet bedoeld zijn om te shockeren. Juist deze foto’s geven feilloos weer hoe zelfexpressie gepaard gaat met kwetsbaarheid. Hoewel Spannenburg zijn eigen ‘coming of age’ als een autobiografisch uitgangspunt neemt, overstijgt zijn werk zowel zijn persoonlijke verhaal als dat van de jongens die hij portretteert. De foto’s verbeelden universele gevoelens van eenzaamheid, kwetsbaarheid en onzekerheid en vangen de poëtische schoonheid van adolescentie.

ESTRANGED - UNHEEDED

Nadat Arjan was begonnen met zijn nieuwe functie binnen Defensie, sprak hij met één van zijn nieuwe collega's over zijn werk als fotograaf.

 "Ik heb niets tegen homo's, zolang ik het maar niet zie."

Even kon Arjan zijn oren niet geloven. Een heftige discussie volgde, deze collega had het er blijkbaar moeilijk mee als hij twee mannen hand in hand zag lopen of bijvoorbeeld als hij twee mannen zag zoenen. De opmerking raakte Arjan diep, juist mede door dat soort collega’s had hij zo lang gewacht met uit de kast komen. Ook zijn nieuwe commandant liet blijken dat die moeite had met homoseksualiteit en de kunst welke Arjan maakte vanwege het homoseksuele karakter ervan. Dit soort situaties en opmerkingen, maar ook de vele incidenten tegen homo's, hebben een lange tijd rondgespookt in Arjan's achterhoofd. Het is inmiddels 2021 en nog steeds
beperken volgens hem te veel mensen anderen in het ontwikkelen van hun volledige potentieel, simpelweg vanwege hun angst voor, of overtuigingen tegen, homoseksualiteit.

In de eerste maanden van 2020 viel het Arjan op hoeveel haat-gerelateerde incidenten er toen al waren tegen homo's. Hij had juist verwacht dat dit in de loop van de jaren zou verbeteren. In plaats daarvan zag hij steeds meer jongens en mannen hun homoseksualiteit op sommige momenten naar de achtergrond laten verdwijnen. Soms door toch maar op sommige plekken niet samen hand in hand te lopen, dat ene treinstation te vermijden of toch maar meer "hetero" kleding aan te trekken. Dit inspireerde Arjan om ESTRANGED te maken.Hij maakte een serie foto's waarin we jongens zien in verschillende begroeiingen. Deze keuze maakte hij omdat elke jongen in een andere omgeving opgroeit. De jongens zijn aanwezig in het beeld maar tegelijkertijd worden ze een beetje weggedrukt naar de achtergrond. Vaak ligt de scherpte niet op de ogen zoals we gewend zijn, maar op hun handen, waarmee ze zich verbinden en vasthouden aan de omgeving waarin ze opgroeien. De jongens stralen veelal een kracht uit maar zijn tegelijkertijd kwetsbaar. Ze leven in een wereld waarin mensen zeggen dat ze geaccepteerd worden...

RELIANT

Herken je dat? Het gevoel dat je met je kop tegen de muur staat? Alleen op de wereld terwijl je probeert jezelf overeind te houden. Dit gevoel had Arjan vroeger regelmatig, en was zijn inspiratiebron voor het maken van RELIANT. Arjan liep rond met een paar ideeën om zijn gevoel te visualiseren. Maar er ontbrak iets. Pas toen hij Dave fotografeerde voor een project van de fotoacademie, vielen de puzzelstukjes op hun plek. Tijdens het project kwam Arjan veel over Dave te weten. Zo vertelde Dave dat hij net als Arjan militair wilde worden. Hij startte met de AMO (algemene militaire opleiding). Dave moest toen nog uit de kast komen en merkte dat dit binnen defensie nog niet zo makkelijk ging. Daarom stopte hij met de opleiding. Voor Arjan was dit een herkenbare situatie. Hij werkte al een lange tijd bij defensie toen hij daar open werd over zijn geaardheid. Hij heeft net als Dave het gevoel gehad met zijn kop tegen de muur te staan. Met alleen zichzelf om aan vast te houden. Het was dan ook zonder twijfel dat hij graag met Dave wilde samenwerken om dat gevoel vast te leggen. Wat er ook gebeurt in het leven, hoe lastig het soms ook kan zijn, je kunt altijd op jezelf terugvallen. Daar schuilt eenzaamheid in maar is tegelijkertijd een vorm van kracht. Het podium van het destijds leegstaande oude theater in Hengelo, fungeerde tijdelijk als theater des levens. Arjan werkte er naast RELIANT ook aan enkele andere beelden.

SENTIENT

Alles verloopt gladjes. Je leven is op orde. Je weet wat je toekomst inhoudt. Eigenlijk is alles geregeld. Maar wat als deze veiligheid ook heel benauwend werkt? Voel je jezelf wel fijn op die veilige plek? Mis je het onbekende niet ... het avontuur? De tweestrijd tussen blijven waar je zit of opstaan en verder gaan, was de aanleiding voor Arjan om SENTIENT te maken. Arjan had een prachtig appartement, een auto en een fijne baan. Kortom: een leuk leven. Alles was geregeld, maar toch miste er iets. Dit inspireerde Arjan om stil te staan bij de dualiteit van veiligheid en onveiligheid, van voorspelbaarheid en avontuur. Biedt het bekende ons genoeg perspectief en is het onbekende echt zo onveilig als we vaak denken? In het verlangen zijn comfortzone op te rekken, verkocht hij zijn huis en ging hij op zijn gevoel af. Toch sloeg de twijfel regelmatig toe, was zijn keuze wel de beste en hoe weet je dat dan? Voor Arjan is dat SENTIENT: waarnemen en beslissen op basis van je gevoel maar altijd met een beetje twijfel in de achtergrond. Want soms kan je gevoel je ook voor de gek houden. Wat geef je vrij van jezelf aan anderen en welke dingen hou je bij jezelf, veilig opgesloten? Wellicht herken je dat gevoel wel, bij de een voel je je meer op je gemak dan bij de ander. Zo vertel je je vrienden meer over jezelf dan een onbekende op straat. Arjan heeft ervaren dat uit de kast komen toch minder eng was dan hij jarenlang dacht. Zijn gevoel koos voor het gevaar, uiteindelijk overwon zijn hoofd de angst. Dit gevoel wilde Arjan vastleggen in een beeld welke hij maakte in een oude bunker bij het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. SENTIENT gaat over het proces in je hoofd, de tweestrijd tussen jezelf veilig voelen en de beklemmende veiligheid die je meestal zelf veroorzaakt.

NIEUWS

 1. Vakantietheater: bekijk de leukste theatervoorstellingen in de vakantie

  Met Vakantietheater kun je thuis genieten van poppentheater, muziektheater, bewegingstheater, verteltheater, voor ieder wat wils!

  26 maart 2021

  Bekijk details van Vakantietheater: bekijk de leukste theatervoorstellingen in de vakantie

 2. Voorleeskampioenen basisscholen!

  Op donderdag 4 maart vond in bibliotheek Stad de Almeerse finale plaats van de Nationale Voorleeswedstrijd.

  5 maart 2021

  Bekijk details van Voorleeskampioenen basisscholen!

 3. Afhaalservice BiebDrive is open

  Onze BiebDrive is open! Reserveer je boeken en maak een afspraak.

  25 januari 2021

  Bekijk details van Afhaalservice BiebDrive is open

 4. Open call: Kunstenaars over Tweestrijd

  De Boekenweek in maart heeft het thema Tweestrijd. De nieuwe bibliotheek zoekt Almeerse kunstenaars die één werk of een serie werken hebben over dit thema.

  20 januari 2021

  Bekijk details van Open call: Kunstenaars over Tweestrijd

 5. Gratis online trainingen

  Wil je leuk en makkelijk iets bijleren? Kijk dan snel of er een online training voor jou bij is. Bijvoorbeeld een vreemde taal, digitale fotografie of beter met stress kunnen omgaan. Of volg de korte cursus...

  5 januari 2021

  Bekijk details van Gratis online trainingen

 6. Nieuw: online YA-leesclub

  Houden jij en je leesvriendinnen (vrienden mag ook) wel van een good old dosis zoetsappigheid op zijn tijd? Verslinden jullie feelgood romans bij de vleet? En zeg eens eerlijk, jullie worden zeker allemaal...

  4 januari 2021

  Bekijk details van Nieuw: online YA-leesclub

 7. Nieuw: de TijdschriftenBieb

  De TijdschriftenBieb is een nieuwe tijdelijke gratis app voor iedereen die lid is van de bibliotheek. Met deze app kun je kennismaken met het online lezen van tijdschriften.

  18 december 2020

  Bekijk details van Nieuw: de TijdschriftenBieb

 8. Oproep: Levende Boeken gezocht

  Op dinsdag 26 januari 2021 organiseren De Nieuwe Bibliotheek en het Europe Direct Informatiecentrum Almere een online ‘Human Library’. Iedereen die te maken heeft met een bepaald vooroordeel en daarover...

  18 december 2020

  Bekijk details van Oproep: Levende Boeken gezocht

 9. Films van Het Nieuwe Filmhuis nu ook on demand te bekijken met Picl

  Arthousefilms kun je vanaf nu ook thuis kijken. Het Nieuwe Filmhuis biedt een selectie van de nieuwste films on demand aan. Ze zijn tegen betaling te zien via Picl, een initiatief van 37 Nederlandse filmtheaters.

  8 december 2020

  Bekijk details van Films van Het Nieuwe Filmhuis nu ook on demand te bekijken met Picl

Meer

AGENDA

 1. Online Kanje(r)lezen (groep 4)

  Online met een groepje kinderen samen, onder begeleiding, een uurtje lezen. We blijven online Kanje(r)lezen tot de bibliotheek weer opengaat.

  Van 15:00 tot 16:00

  Online

  wo 14 apr

 2. Online ontmoeting met Bibi Dumon Tak (9+)

  Maak online kennis met schrijfster Bibi Dumon Tak.

  Van 15:00 tot 16:00

  Online

  wo 14 apr

 3. Online Kanje(r)lezen (groep 5-6)

  Online met een groepje kinderen samen, onder begeleiding, een uurtje lezen. We blijven online Kanje(r)lezen tot de bibliotheek weer opengaat.

  Van 16:00 tot 17:00

  Online

  wo 14 apr

 4. Online ontmoeting met Ilse Ruijters

  De Almeerse thrillerschrijfster Ilse Ruijters vertelt, online, over haar nieuwste boek Minnaar.

  Van 14:00 tot 15:00

  Online

  za 17 apr

 5. Beter omgaan met geld: rondkomen met je budget

  Trijntje Bastiaans van de Plangroep geeft je in deze workshop tips hoe rond kan komen met je budget.

  Van 19:00 tot 20:15

  Online

  di 20 apr

 6. Online Kanje(r)lezen (groep 4)

  Online met een groepje kinderen samen, onder begeleiding, een uurtje lezen. We blijven online Kanje(r)lezen tot de bibliotheek weer opengaat.

  Van 15:00 tot 16:00

  Online

  wo 21 apr

 7. Online Kanje(r)lezen (groep 5-6)

  Online met een groepje kinderen samen, onder begeleiding, een uurtje lezen. We blijven online Kanje(r)lezen tot de bibliotheek weer opengaat.

  Van 16:00 tot 17:00

  Online

  wo 21 apr

 8. Knutsel je eigen vogeltje

  Knutsel je eigen vogeltje met Atelier Zoo Creatief.

  6 april 2021 t/m 30 april 2021

  Online

  06 apr t/m 30 apr

 9. De Quizbroers presenteren: De Lentekriebels Pubquiz Online

  Ook deze maand spelen De Quizbroers weer online De Pubquiz met je. Ga de uitdaging aan en doe mee!

  Van 19:45 tot 22:00

  Online

  do 22 apr

Meer