Collin de Bruin

Collin de Bruin, 61 jaar en woont sinds 1997 in Almere. Na de kunstacademie is hij meteen gaan werken in het onderwijs. Hij staat nu al zo’n 33 jaar voor de klas als docent tekenen, kunst, en CKV. Naast zijn baan als docent ruimde hij ook altijd een moment in om zelf beeldend werk te maken. Een aantal jaren geleden besloot hij om dat intensiever te gaan doen. In zijn atelier in Almere-Haven maakt hij dagelijkse collages en schilderijen, schrijft hij gedichten en maakt hij grafiek.

Collin zijn werk is altijd verhalend en poëtisch. Zijn werk is nooit gesloten, maar geeft een gevoel, een denkrichting. Hij nodigt de kijker/lezer uit om mee te reizen en mee te denken. Net als op een reis maakt hij de kijker nieuwsgierig naar de horizon, verwondering over wat we in dat werk meemaken.

Lees ook het blog van Collin over zijn expositie >>

Collin de Bruin combineert in zijn collages woord met beeld; hij gaat altijd uit van het woord. De gedichten zijn in feite collages en ontstaan door associatie. Hij vindt een zin in een oud boek of tijdschrift, waarna hij het uitbreid tot een gedicht. De gedichten zijn nooit gesloten, maar geven een gevoel, een denkrichting.Als de tekst af is, dan zoekt hij in oude boeken, kranten en tijdschriften naar afbeeldingen die passen bij het karakter van de tekst. Die zoekt hij intuïtief, maar zeker niet willekeurig.Leidraad in de gedichten is de tweestrijd tussen hart en hoofd, tussen dichtbij en afstand, tussen gevoel en verstand, tussen droom en realiteit. Meegenomen op vleugels van de liefde, land je op de grond van de realiteit. De mens ertussen is zelf de beschouwer van zijn eigen rol. Hij vergroot uit, relativeert, romantiseert, omarmt, twijfelt, verlangt, ontwaakt en verwerpt. Een zoektocht naar het bestaan, is slechts één van de manieren om de werkelijkheid te benaderen. Op die basis is hij in staat om nieuwe ideeën te scheppen.

NIEUWS

 1. Het Almeerse DigiTaalhuis is officieel gecertificeerd!

  Het DigiTaalhuis van De Nieuwe Bibliotheek ontving op 13 juli een officieel kwaliteitscertificaat van de Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT*). Hiermee voldoet het taalhuis...

  15 juli 2021

  Bekijk details van Het Almeerse DigiTaalhuis is officieel gecertificeerd!

 2. Almeers Dictee 2021. Ben je erbij?

  Op maandag 6 september organiseren we in De Nieuwe Bibliotheek Stad de zeventiende editie van het Almeers Dictee. Test jezelf en doe mee!

  6 juli 2021

  Bekijk details van Almeers Dictee 2021. Ben je erbij?

 3. Coronamaatregelen in de nieuwe bibliotheek

  Graag delen wij onze coronamaatregelen met jullie, zodat iedereen in veilige omstandigheden en met plezier in de bibliotheek kan zijn. Er is in iedere bibliotheek plek voor een maximum aantal bezoekers....

  23 juni 2021

  Bekijk details van Coronamaatregelen in de nieuwe bibliotheek

 4. Zomerlezen

  Lekker lang lezen! Tussen 1 juli en 31 juli verdubbelen we onze uitleentermijn van 3 naar 6 weken. Dit geldt voor al onze leden, en voor alle abonnementsvormen. Dat betekent dus de hele zomer lang lekker...

  23 juni 2021

  Bekijk details van Zomerlezen

 5. Zomeropeningstijden bibliotheken

  Normaal gesproken zijn de bibliotheken in de zomermaanden iets minder open, vooral doordat er minder bezoekers zijn en er vakantie gevierd wordt, door zowel bezoekers als medewerkers. Nu we een lange periode...

  16 juni 2021

  Bekijk details van Zomeropeningstijden bibliotheken

 6. Huiswerkbegeleiding met StudieMax? Schrijf je in!

  Heb je een kind dat wel wat extra ondersteuning of begeleiding kan gebruiken bij het maken van huiswerk? Schrijf je dan in bij StudieMax.

  9 juni 2021

  Bekijk details van Huiswerkbegeleiding met StudieMax? Schrijf je in!

 7. Werken en studeren in de bieb: dat kan weer!

  Werken en studeren in de nieuwe bieb? Dat kan weer! Op de 4e etage van bibliotheek Stad en in bibliotheek Buiten zijn er plekken mét en zónder een computer. Het werkt een beetje anders dan je misschien...

  18 mei 2021

  Bekijk details van Werken en studeren in de bieb: dat kan weer!

 8. BiebDrive sluit vanaf 18 mei

  Het is eindelijk zover. Vanaf donderdag mogen wij weer open! Wij starten alvast met het in orde maken van de bibliotheken. Daarom plannen wij geen nieuwe afhaalafspraken meer in. Vanaf donderdag 20 mei...

  17 mei 2021

  Bekijk details van BiebDrive sluit vanaf 18 mei

 9. Flevolandse winnaar van De Nationale Voorleeswedstrijd bekend

  Lamis Rahmani van basisschool De Albatros in Almere heeft op 13 april jongsleden de provinciale finale gewonnen van De Nationale Voorleeswedstrijd, voor leerlingen in groep 7 en 8 in het basisonderwijs.

  14 april 2021

  Bekijk details van Flevolandse winnaar van De Nationale Voorleeswedstrijd bekend

Meer

Binnenkort in de bibliotheek

 1. Expositie Terugkeer naar Marrakesh

  In de maanden juli, augustus en september is in bibliotheek Haven de expositie 'Terugkeer naar Marrakesh' te zien. De expositie bevat keramiek en aquarellen van Joke Leicht.

  28 juli 2021 t/m 3 augustus 2021

  Bibliotheek Haven

  28 jul t/m 03 aug

 2. Zomervoorlezen: Kikker is verliefd

  Deze zomer gaan we weer lekker voorlezen. En na afloop knutselen we iets leuks. Kom je ook?

  Van 10:30 tot 11:30

  Bibliotheek Stad

  wo 28 jul

 3. Zomervoorlezen: Nog 100 nachtjes slapen

  Deze zomer gaan we weer lekker voorlezen. En na afloop knutselen we iets leuks. Kom je ook?

  Van 10:30 tot 11:30

  Bibliotheek Buiten

  wo 28 jul

 4. Workshop: programmeren en proberen Haven (6+)

  Programmeren kun je leren! En dat doen we op een leuke manier.

  Van 13:00 tot 14:30

  Bibliotheek Haven

  wo 28 jul

 5. Op muzikale reis met Jeritza (5+)

  Ga mee op een muzikale reis met Jeritza.

  Van 13:30 tot 14:15

  Haven

  wo 28 jul

 6. Workshop: programmeren en proberen (6+)

  Programmeren kun je leren! En dat doen we op een leuke manier.

  Van 15:30 tot 17:00

  Bibliotheek Stad, het nieuwe l@b

  wo 28 jul

 7. Almeers Dictee 2021- Ben je erbij?!

  Op maandag 6 september organiseren we in De Nieuwe Bibliotheek Stad de zeventiende editie van het Almeers Dictee. Test jezelf en doe mee!

  22 juli 2021 t/m 28 juli 2021

  Stad

  22 jul t/m 28 jul

 8. 2turvenhoog 2021: Boom (2 t/m 4 jr.)

  'Boom' is een interactieve ruimte waarin kinderen van 2 t/m 4 jaar samen met volwassenen hun eigen magische wereld kunnen creëren en beleven.

  22 juli 2021 t/m 28 juli 2021

  Bibliotheek Stad

  22 jul t/m 28 jul

 9. Almeers Dictee 2021- Ben je erbij?!

  Op maandag 6 september organiseren we in De Nieuwe Bibliotheek Stad de zeventiende editie van het Almeers Dictee. Test jezelf en doe mee!

  29 juli 2021 t/m 4 augustus 2021

  Stad

  29 jul t/m 04 aug

Meer