Nederland Leest 2018 - Voeding

Nederland Leest staat dit jaar in het teken van voeding! Dat betekent een maand lang alleen maar lekker en gezond eten in de bibliotheek.

Wat je allemaal kunt verwachten? Een bezoek van Isa Hoes en Medina Schuurman waarbij ze vertellen over mooi en gezond ouder worden. Heel Almere Proeft (een dag om je vingers bij af te likken!) en nog veel meer! Wat precies? Je leest het op deze pagina.

Prijsuitreiking Heel jong Almere bakt - taartenbakwedstrijd (8-12 jaar)

Ben jij een super-taartenbakker en vind je het ook nog leuk om te vloggen? Doe dan mee met onze Heel jong Almere bakt taartenbakwedstrijd! De spelregels:
- meld je aan met een e-mail naar evenementen@denieuwebibliotheek.nl en vertel hierin hoe je heet en hoe oud je bent.
- bak een herfsttaart voor 8 personen en maak een vlog (van max. 3 minuten) waarin je laat zien hoe je de taart gebakken hebt.
- lever deze vlog (op een usb-stickje) én de taart op zaterdag 10 november (tijdens de Heel Almere proeft dag) in bij de bibliotheek in Stad.
Sharon de Miranda, tv-kok bij het bekende programma Binnenstebuiten, zal alle taarten en vlogs jureren. Let op: er kan maar een beperkt aantal kinderen meedoen, dus meld je snel aan!

Zaterdag 10 november, de etalage, gratis, van te voren aanmelden met e-mail naar evenementen@denieuwebibliotheek.nl.

Lezing: Darmen en spijsvertering, bron voor je gezondheid

Wist je dat 70% van onze weerstand uit onze darmen en spijsvertering komt? En dat er veel factoren zijn waardoor onze darmflora en spijsvertering uit balans kunnen raken? Kom meer te weten over de bron van herkomst van deze klachten en over het nut van pro-, prebiotica, darmbacteriën en herstel van het slijmvlies om je immuunsysteem te verbeteren.

Sandra de Vries, natuurvoedingsdeskundige en eigenaar van OrthoVoedingABC verzorgt deze lezing.

Woensdag 21 november, 19.00-21.30 uur, Stad, het nieuwe lokaal, Leden € 3,50 niet-leden € 5,-.

Workshop: Hoe weet ik of ik gezond eet?

In deze workshop ontdek je de basisbeginselen van gezonde en natuurlijke voeding. Je leert etiketten lezen, gaat verschillende ingrediënten en versnaperingen proeven en krijgt ter afsluiting een hand-out met tips en tricks om thuis mee aan de gang te gaan.

Sandra de Vries, natuurvoedingsdeskundige en eigenaar van OrthoVoedingABC verzorgt de workshop.

Zaterdag 24 november, 10.30-13.00 uur en 14.00-16.30 uur, Stad, het nieuwe lokaal, leden € 10,- niet leden € 12,50.

Presentatie: Isa Hoes en Medina Schuurman - Mooi en gezond ouder worden

Onlangs verscheen het I’m Lijfboek van Isa Hoes en Medina Schuurman. Tijdens deze presentatie vertellen ze over het boek waarin ze tips geven op het gebied van voeding, beweging en ontspanning waar iedere 40+ vrouw haar voordeel mee kan doen. Voor je veertigste jaar zorgt je lichaam voor jou, daarna moet jij voor je lichaam zorgen.

Woensdag 7 november, 20.00 uur, Stad, de nieuwe zaal, leden € 10,- niet-leden € 12,50.

Cadeau van de bibliotheek!

Nederland Leest heeft er een kakelvers nieuw ingrediënt bij: Je bent wat je leest, een geschenkboek dat exclusief in de bibliotheek te verkrijgen is. Een heerlijk geschenk vol sappige verhalen, verfrissende passages en een zoete afsluiter.

Je kunt het boek vanaf 1 november ophalen in de bibliotheek.

Heel Almere proeft!

Een dag die helemaal in het teken staat van ... eten! Zaterdag 10 november van 12.00 – 16.00 uur bibliotheek Stad, de toegang is gratis! Wat er allemaal te doen is? Je ziet het hieronder.

Bookish Flickering
Boeken lezen onder het genot van een kopje thee, geïnspireerd door boeken. Dat is a Bookish Flickering. Eigenaar Manon is op zoek gegaan naar unieke smaakcombinaties die geïnspireerd zijn op boeken. Kom heerlijk thee proeven van The Mad Hatter, Hagrid of Mrs. Pott’s!

De Magische Theetuin
In de Magische Theetuin laat de Theefee jou, héél voorzichtig, een kopje gloeiendhete nep-thee uitschenken. Maar niet alles is nep in deze Magische Theetuin. De koekjes zijn heel erg echt! De Theefee is alleen vergeten in welk koekje ze al haar magie heeft gestopt …Kom jij erachter?

Printjepannenkoek
Printjepannenkoek maakt gebruik van één van de eerste 3D pannenkoekenprinters ter wereld. Wat is er leuker dan je eigen afbeelding uit te kiezen en deze te laten printen? En het is niet alleen bijzonder om te zien, het is nog lekker ook!

Blind proeven
Blind proeven zet je andere zintuigen op scherp. Kom je ook diverse smaken herkennen? Blind proeven past naadloos aan bij het idee om mensen te prikkelen na te denken over eten en wat ze eten. Durf jij het aan?

Thai Thai fruit and vegetable carving
Jaarlijks viert Thailand het Loi Krathong Festival waarbij mensen een prachtig gedecoreerd mandje (een krathong) met verlichting op het water plaatsen. Deze krathong is meestal in de vorm van een lotusbloem, gemaakt van bananenbladeren en vaak versierd met bloemen en figuren uitgesneden in fruit en groente. Thai Thai fruit and vegetable carving geeft je de mogelijkheid om zelf een klein kunstwerkje te maken. Het is niet alleen een leuke creatieve bezigheid maar het is ook eenvoudiger dan je denkt.

Thuisafgehaald
De kern van het concept van Thuisafgehaald is delen. Via Thuisafgehaald kun je in heel Nederland maaltijden met je buurtgenoten delen. Je geniet van elkaars kookkunsten én leert gelijk je buur kennen. Thuisafgehaald is een community van thuiskoks, afhalers en samenwerkingspartners. Vraag bij de stand naar meer informatie en/of meld je aan als vrijwilliger.

Informatieavond: Wegwijs in voeding

Voeding die jou en je cellen gezond houden. Het wordt vaak als vanzelfsprekend gezien, maar gezonde lichaamscellen en dus ook je gezondheid, zijn en blijven niet automatisch ‘gezond’. Daar moet je zelf aan werken.

Sandra de Vries, natuurvoedingsdeskundige en eigenaar van OrthoVoedingABC verzorgt deze avond.

Dinsdag 13 november, 19.00 – 21.30 uur, Stad, het nieuwe lokaal, leden € 3,50, niet-leden € 5,-.