Picl

Soms lukt het je simpelweg niet om naar het theater te gaan voordat een film van het witte doek verdwijnt. Gelukkig hebben we daar nu een oplossing voor bedacht. Jouw favoriete filmtheater biedt vanaf nu óók films aan op Picl – van coming of age en komedies tot roadmovies en drama’s. Je bekijkt zelfs exclusief de allernieuwste films die op dit moment vertoond worden op het grote scherm. Nooit meer wachten, nooit meer missen. Een kaartje kost € 8,50. Heb je trouwens de Picl app al? Die is gratis te downloaden in de App store en Google Play store. Meer uitleg over dit aanbod vind je hier.

Helmut Newton: the Bad and the Beautiful

Helmut Newton was een van de meest beruchte fotografen van de 20e eeuw. Hij ‘hield van vulgariteit’, gaf hij eens toe. Zo zouden er altijd wat boeien, kettingen en touwen in de achterbak van zijn auto hebben gelegen voor een onverwachts fotomomentje.
Deze openhartige documentaire vertelt het verhaal achter de iconische foto’s van Newton. Filmmaker Gero von Boehm volgt de fotograaf vanaf zijn kinderjaren in het onbegrensde Berlijn tot zijn artistieke hoogtijdagen in Frankrijk. Het onderzoeken van vrouwelijke vormen werd zijn signatuur en maakte hem onsterfelijk beroemd tot op de dag van vandaag. Hij leverde unieke en provocerende portretten, waarin vrouwen altijd de drijvende kracht waren. Maar deze foto’s werpen nog steeds vragen op: zette hij hen neer als krachtige subjecten, of waren zij vooral het geseksualiseerde lustobject van zijn mannelijke blik?
Als het aan Grace Jones, Claudia Schiffer of Isabelle Rossellini ligt niet, zij zijn lyrisch over zijn werk. In Helmut Newton: The Bad And The Beautiful worden archiefbeelden afgewisseld met intieme interviews van onder meer deze topmodellen die ooit voor zijn lens stonden. Een verpletterend openhartig portret van een oude witte man, die werk maakte met veel naakt, hoge hakken, jarretels, rode lippen, lakleer, zwepen – en een enkele keer zelfs met een paardenzadel op een vrouwenrug.

Woman

Woman is een intiem en divers portret van tweeduizend vrouwen uit meer dan vijftig landen. Getuigenissen van zeer verschillende vrouwen, van staatshoofden en schoonheidskoninginnen tot buschauffeurs.
Een film over vrouwelijkheid en de omstandigheden voor vrouwen, die in veel delen van de wereld nog verre van ideaal zijn. Woman opent ons de ogen met thema’s als moederschap, opleiding, huwelijk, economische onafhankelijkheid, seksualiteit, politiek en het vrouwelijk lichaam. Met als belangrijkste vraag: wat betekent het om vrouw te zijn op deze aardbol?
Woman is een buitengewone documentaire van de invloedrijke Franse regisseur en natuurfotograaf Yann Arthus-Bertrand (1946).

House of Hummingbird

Korea, 1994. De 14-jarige Eunhee heeft het niet makkelijk op de middelbare school. Ze moet hardwerken voor goede cijfers en heeft thuis te maken met familieleden die elkaar continu in de haren vliegen. Ze zoekt afleiding bij haar vrienden, maar de druk van het opgroeien en de zoektocht naar houvast eisen zijn tol. Pas als ze een nieuwe docente ontmoet waar een onverwachte vriendschap mee ontstaat, lijkt er weer licht aan het einde van de tunnel te zijn.

Yab Yum

Yab Yum vertelt het verhaal van ‘s werelds meest legendarische bordeel dat gedoemd was ten onder te gaan. Meer dan tien jaar geleden werd Yab Yum gedwongen haar deuren te sluiten, nadat de exclusieve club werd overgenomen door het criminele circuit. De mensen die ooit de harde kern van de club vormden, kijken nu met een nostalgische blik terug op deze iconische jaren. Levendig vertellen ze hun verhalen – zowel extravagant als pijnlijk – en nemen ze ons mee terug naar de plek waar alles kon wat God verboden heeft.

The Nest

Beklemmende thriller over een gezin dat uit elkaar dreigt te vallen.

Op zoek naar nieuwe kansen verhuist de ambitieuze ondernemer Rory met zijn vrouw en kinderen van een veilige Amerikaanse buitenwijk naar een landhuis in Engeland. Maar de overgang is groot, het landhuis is onbetaalbaar en de nieuwe omgeving blijkt conservatiever dan verwacht. Terwijl Rory zich compleet verliest in zijn werk, heeft Carrie problemen om zich aan te passen aan haar nieuwe omgeving. Hierdoor raken ze steeds meer van elkaar verwijderd en vervreemd. En dan komen de eerste scheuren in het ogenschijnlijke perfecte gezin, dat uit elkaar dreigt te vallen.

De Vogelwachter

De vogelwachter woont al bijna een halve eeuw moederziel alleen en zielsgelukkig op een afgelegen eiland. Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkige bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde.

The Human Voice

Een vrouw wacht wanhopig op de man die haar verlaten heeft. Zijn koffers en hond staan klaar, maar hij komt niet. Tijdens een telefoongesprek met haar ex-geliefde worden we deelgenoot van haar wanhoop, rusteloosheid en sarcasme. Haar wereld stort ineen. Eerst figuurlijk, daarna letterlijk.

The Human Voice is de eerste Engelstalige film van de Spaanse regisseur Pedro Almodóvar (Dolor y gloria, Hable con ella, Todo sobre mi madre). Hij baseerde het verhaal op het het beroemde toneelstuk ‘La voix humaine’ van Jean Cocteau uit 1928. In Tilda Swinton vond Almodóvar de ideale vertolker van het personage dat hem al decennia inspireert: een verlaten en ontredderde vrouw.

 

Rose Plays Julie

Iers wraakverhaal over identiteit en trauma.

Tijdens haar studie besluit dierenartsstudente Rose haar biologische moeder Ellen op te zoeken, die haar direct na haar geboorte ter adoptie heeft afgestaan. Maar Ellen, nu een succesvolle actrice in Londen, is niet happig op contact met haar dochter. Onverminderd nieuwsgierig zoekt Rose verder naar haar biologische vader. Maar hem direct benaderen doet ze niet. Vermomd met een pruik en onder de valse naam Julie dringt ze langzaam zijn wereld binnen. Haar vader blijkt een beroemde archeoloog. Maar als Julie, of eigenlijk Rose, begint te graven in zijn verleden leidt dat tot verontrustende en gevaarlijke onthullingen. Rose Plays Julie is een intens wraakverhaal over biologisch ouderschap, seksueel misbruik en macht. 

Été 85

Zwoel drama over een zomerliefde aan de Franse kust van de jaren tachtig.

Het zijn de jaren tachtig en de zomervakantie is net van start gegaan. De onbezorgde sfeer geeft het gevoel dat alles nog mogelijk is en overal is vrolijke discomuziek te horen. Maar dan kapseist het bootje van de 16-jarige Alexis. Hij wordt gelukkig op tijd gered door David en deze ontmoeting blijkt het begin van een bijzondere vriendschap. Al gauw hebben ze de tijd van hun leven samen en zijn ze binnen de kortse keren innig verliefd. De zomerse weken komen aan hun einde, maar zal hun liefdesdroom standhouden als het weer kouder wordt?

 

Shirley

Rose en Fred verhuizen naar een dorp in Vermont in de hoop voor een baan voor Fred. Dan krijgen ze een aanbod om in te trekken bij professor Stanley Hyman en zijn echtgenote, de beruchte horrorauteur Shirley Jackson. Onder een voorwaarde, Rose helpt mee in het huishouden en verzorgt de misantropische, kettingrokende en door depressies geplaagde Shirley. Er ontstaat een bijzondere vriendschap tussen Rose en Shirley, die soms meer dan vriendschappelijk lijkt te zijn. Deze band stelt het huwelijk van het jonge echtpaar flink op de proef.
Een drama gebaseerd op het leven van Shirley Jackson (1916 - 1965) de geroemde Amerikaanse schrijver van horror en mysterie fictie.

True Mothers

De Japanse regisseur Naomi Kawase keert terug met een ontroerend verhaal over familie en moederschap. Warm, menselijk, genuanceerd en met een perfect gevoel voor dat wat ons leven waarde geeft.

Satoko en haar man hebben problemen met zwanger te worden. Ze besluiten te adopteren en worden zo de ouders van Asato, een jongetje geboren uit een onstuimige puberliefde. Jaren later komt het gelukkige gezin onder spanning te staan als plots zijn biologische moeder op de stoep staat. Wie is deze vrouw en wat is er destijds gebeurd?
True Mothers is gebaseerd op een roman van Mizuki Tsujimora en was onderdeel van de officiële selectie van Cannes 2020.

Deux

De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet. Voor hun naasten, waaronder Madeleines bemoeizuchtige dochter, zijn ze simpelweg buurvrouwen die dezelfde gang delen.

In werkelijkheid biedt deze gang een portaal tussen twee compleet verschillende werelden: die van een zorgzame moeder en oma die haar kinderen maar niet durft te vertellen dat ze een geheim liefdesleven heeft, en die van een vrijzinnige onafhankelijke vrouw die ernaar smacht haar leven met haar geliefde door te brengen, in het openbaar. Madeleine en Nina leiden een liefdevol leven samen en genieten van de dingen van alledag. Hun deuren staan altijd open en ze bewegen zich vrijelijk tussen de appartementen. Tot hun portaal door een onverwachte gebeurtenis plotseling gesloten wordt, en ze elkaar niet meer kunnen bereiken.