• De dochter van de vuurtorenwachter

Lampje, de dochter van de vuurtorenwachter, steekt elke avond het licht in de vuurtoren aan. Als op een stormachtige avond de lucifers op zijn, strandt een schip op de kust. Lampje wordt ondergebracht in het huis van de admiraal, waar een monster schijnt te wonen …

• Lezen

Wil je het geheimzinnige verhaal van Lampje lezen? Dat kan als e-book bij de Online Bibliotheek en je kunt het lenen met je biebpas bij de nieuwe bibliotheek.

• Doen

Wat dit boek erg bijzonder maakt, is dat de Engelse vertaling van dit boek kans maakt op een belangrijke buitenlandse prijs: de Carnegie Medal. Het is de eerste keer dat een boek dat vertaald is misschien deze belangrijke jeugdliteratuurprijs van Groot-Brittannië gaat winnen. Ken jij nog andere kinderboeken die een prijs hebben gewonnen? Maak maar een top 5.

• Weten

Vroeger wisten schepen altijd waar ze waren dankzij herkenbare vuurtorens. Tegenwoordig hebben veel schepen een radar aan boord. Die vertelt waar het schip zich bevindt. Maar niet alle schepen hebben een radar. En ook gaat er weleens een radar kapot. Dan is een vuurtoren levensreddend!

• Vlog

Als Noud in een noodsituatie zijn vriend Gijs laat vallen, zegt Gijs de vriendschap op. Iedereen in de klas noemt hem een lafaard. Om zich te bewijzen begint Noud een vlog vol stoere stunts.

• Lezen

Dit boek over social media is te lenen als e-book bij de Online Bibliotheek.

• Kijken

Wil je weten waarom je volgens de schrijfster het boek echt moet gaan lezen, kijk dan eens naar haar filmpje hierover.

• Weten

Een hele beroemde Nederlandse vlogger is Nikkie Tutorials. Zij geeft uitleg over make-up. Niet alleen in Nederland is ze populair, ook in Amerika heeft ze volgers. Ook Jelly is een hele beroemde vlogger, Jelly maakt gamingvideo’s die hij voorziet van commentaar.

• Piratenzoon

Zain is de zoon van een Marokkaanse piraat en groeit op in een harem in Marokko. Als hij naar Istanboel vaart, wordt het schip veroverd door Spanjaarden. Zain moet werken als galeislaaf en komt terecht in Zeeland, waar de Tachtigjarige Oorlog woedt.

• Lezen

Dit superspannende boek kun je lenen met je bibliotheekpas bij de nieuwe bibliotheek of als e-book.

• Doen

Zain heeft iets bij zich dat geluk brengt: een
    geluksamulet. Weet jij wat dat is? Denk maar eens aan een klavertjevier, een Japans gelukskatje of het geluksdubbeltje van Dagobert Duck. Knutsel er zelf ook één of ga op zoek naar iets wat jou geluk kan brengen.

• Kijken

Nog meer informatie over boeken van Rob Ruggenberg kun je vinden op zijn website.

• Weten

De Slag bij Sluis vond plaats tijdens de Tachtigjarige jarige Oorlog in 1603. Deze oorlog duurde eigenlijk helemaal geen 80, maar ongeveer 70 jaar. Tijdens het Twaalfjarig Bestand was er een wapenstilstand en werd er niet of nauwelijks gevochten.