Zeepkist

Gezocht: avonturiers!

De zeepkist was de plek waar wijzen en pioniers hun woord verkondigden aan de rest van het volk. Wij blazen het met jou nieuw leven in. De bibliotheek is in onze ogen het kloppende hart van de samenleving. Een laagdrempelige plek waar verhalen gaan leven en verbinding tot stand komt. Een verzamelplaats voor lokale initiatieven, debat over maatschappelijke kwesties, voorlichting over complexe onderwerpen en discussies rondom onderwerpen die spelen van lokaal tot mondiaal niveau.

We doen meer dan het ondersteunen van mensen en instellingen op het gebied van lezen, leren en informeren.

Wij geloven in de kracht van de gemeenschap en zien die als het ideale startpunt voor dialoog en verandering. Heb jij daar een idee voor? Ga dan samen met ons op avontuur en stap op de zeepkist, dan zorgen wij voor de juiste uitrusting. Jij hebt de passie, wij bieden het podium. Of je een lokaal project wil starten of een wereldwijde revolutie, de eerste stap kan lastig zijn. En soms is ruimte dan het enige wat je nodig hebt om op gang te komen, of dat nou fysiek, online of financieel is. Met onze zeepkist krijg jij die ruimte.

Samen gaan we om de ronde tafel om te kijken hoe we jouw avontuur verder vorm kunnen geven en voor verandering kunnen zorgen!

Wat heb ik aan de zeepkist?

• Wat verwachten we van jou?

Als je de krachten bundelt, krijg je het meeste voor elkaar. Daarom zoeken we het volgende in onze avonturiers:

Je hebt een passie voor een van de volgende
    thema’s*: kunst & cultuur, onderwijs, duurzaamheid en gezondheid.

Je brengt het gesprek op gang en wil de dialoog aangaan.

Je organiseert samen met ons een (interactief) evenement.

Je hebt een (beginnend) netwerk en bent bereidzelf ook publiek te werven.

Je bent geen commerciële partij.

*valt je aanvraag niet onder een van de bovenstaande thema’s, maar heeft het voldoende potentie, dan nemen we deze in overweging voor uitvoering in de buitencategorie.

• Wat je van ons kan verwachten

De bibliotheek wil betrokken zijn bij wat er speelt in de samenleving en blijven vernieuwen. Via de zeepkist willen we samen met jullie gaan programmeren. Met inwoners, voor inwoners. Daarom regelen wij:

Een podium waar jij je verhaal kwijt kan.

Toegang tot ons bibliotheeknetwerk.

Financiële ondersteuning voor een evenement (bijv. inhuur van personeel en/of externe experts, publiciteit).

Waarom doen we wat we doen?

Wij willen personen op de zeepkist plaatsen omdat we geloven dat de bibliotheek de plek is om een podium te bieden aan eenieder die een passie heeft voor een thema, of die een neutrale plek zoekt om te delen waar zijn passie ligt. Om zo met elkaar het gesprek aan te gaan, anderen te enthousiasmeren en te proberen de wereld een beetje mooier en beter geïnformeerd te maken.

Waarom de bibliotheek

De bibliotheek is er voor iedereen en dat laten we graag zien en horen. We ondersteunen mensen en instellingen op het gebied van lezen, leren en informeren. Wij zijn maatschappelijk betrokken en gaan uit van de kracht van de samenleving.

Ons geloof

Wij geloven erin dat de bibliotheek de perfecte startplek van verandering en dialoog kan zijn. Om daad bij het woord te voegen zijn de Flevolandse bibliotheken het stimulerings-programma Zeepkist ontwikkeld. In dit programma ondersteunen wij gepassioneerde individuen om plaats te nemen om de spreekwoordelijk zeepkist en zo gezamenlijk het gesprek en de verandering in gang te zetten.