Aanbod voortgezet onderwijs

De nieuwe bibliotheek komt met haar programma's en activiteiten voor het voortgezet onderwijs zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen die er zijn bij de docenten, maar zeker ook bij de leerlingen. Op deze pagina is terug te vinden wat scholoen via Educatie bij ons kunnen boeken!

Vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Educatie via 036-5486010 of stuur een e-mail naar: h.demeijer@denieuwebibliotheek.nl.

 • 'Lezen is dromen met je ogen open'

  We hebben verschillende leuke actviteiten op het programma staan die met lezen en boeken te maken hebben. Lees vooral even verder!

 • Voorleeswedstrijd

  Read2me! is een voorleeswedstrijd van de bibliotheek en Stichting Lezen die uit drie rondes bestaat:
  • Op schoolniveau
  • Op provinciaal niveau
  • Op landelijk niveau

  De bibliotheek organiseert de provinciale ronde. De school organiseert, samen met de bibliotheek, de schoolronde.

  Voor klas 1. Oktober tot en met mei. Gratis

 • Voor welk boek kies jij?

  Er komt een leesconsulent in de klas met een aantal boeken. Aan de hand van fragmenten die worden voorgelezen, kunnen de leerlingen een keuze maken.

  Voor de klassen 1, 2 en 3. Gedurende het hele schooljaar te boeken. De workshop duurt een half uur.

  € 50,- ex BTW per klas.

 • Boek of film?

  Wat doe jij altijd als eerste: het boek lezen en dan de film kijken of de film kijken en dan het boek lezen? We vertellen je er graag meer over!

 • Wat vond je beter?

  Per klas lees je allemaal hetzelfde boek, dat in een klassenset aan school geleverd wordt. Daarna ga je met de hele klas de film bekijken in de nieuwe zaal van bibliotheek Stad. We bieden twee titels aan: Oorlogswinter van Jan Terlouw en Het Diner van Herman Koch. Rest natuurlijk de vraag: wat vond je beter? Het boek of de film? Bij het project wordt een lesbrief geleverd.

  Bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs. Gedurende het hele schooljaar te boeken.

  Kosten: € 4,50 ex BTW per leerling (kan ook met de Cultuurkaart).

 • Vraag je film naar keuze aan

  Naast de eigen programmering vertoont het nieuwe filmhuis ook films op verzoek van diverse maatschappelijke organisaties en culturele instellingen. Je kunt als school of klas ook een filmvoorstelling aanvragen. Film opent de ogen en kan vooral een verschil maken in het bewustwordingsproces van kinderen en jongeren. Daarom adviseert en begeleidt filmprogrammeur Levien van Oorschot scholen en docenten bij het vertonen van films. Wil je een film op verzoek kijken, stuur dan een e-mail naar: L.vanoorschot@denieuwebibliotheek.nl.

  Bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs en gedurende het hele schooljaar te boeken. Film op verzoek vindt plaats in bibliotheek Stad.

  Kosten: € 3,50 ex. BTW per leerling (kan ook met de Cultuurkaart).

Expose your Work!

De nieuwe bibliotheek stelt in maart en april haar expositieruimte beschikbaar voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Hiermee willen wij een podium bieden aan talentvolle leerlingen die kunstwerken hebben gemaakt tijdens het vak Beeldende Vorming. Samen met de programmeur exposities wordt er een selectie gemaakt van de kunstwerken, die dan in de publieke ruimte van bibliotheek Stad geëxposeerd worden. De op- en afbouw van de expositie wordt door de scholen zelf georganiseerd. De nieuwe bibliotheek faciliteert de ruimte, de expo-units en de zuilen. Daarnaast organiseren we, in overleg, een heuse opening.

Introductiebezoeken

De leerlingen leren in de vorm van een digitale speurtocht de bibliotheek kennen.

Kan gedurende het gehele schooljaar ingepland worden in bibliotheek Stad, Haven of Buiten.

Voor klas 1. Kosten: € 75,- ex. BTW per klas.