• Ga mee op reis!

  Kinderboekenweek heeft dit jaar het thema Reizen. We hebben verschillende activiteiten voor diverse groepen. In voor een leuke leestip? bekijk dan dit filmpje.

 • Lespakket

  Lespakket voor onder-, midden- en bovenbouw.

  2 tot en met 13 oktober 2019.

  1 uur per school of € 25,- ex BTW.

   
 • Activiteit

  Activiteit in het kader van de Kinderboekenweek, voor de groepen 4, 5 en 6.

  2 tot en met 13 oktober 2019.

  1 uur per groep of € 75,- ex BTW.

   
 • Voorlezen is een feest!

  De Nationale Voorleesdagen staan in 2020 in het teken van het Prentenboek Moppereend.

  Moppereend is een veelzijdig prentenboek dat alle peuters en kleuters aanspreekt en veel stof geeft om over te praten. De illustraties zijn prachtig, kleurrijk en herkenbaar. De tekst is eenvoudig en helder", zo luidt de motivering voor de keuze van het boek.

  "Ook is het thema mooi neergezet, want: iedereen heeft weleens een mopperbui of een donderwolk boven zijn hoofd. Maar je hebt elkaar nodig om de lucht weer te klaren, want na regen komt zonneschijn."

  Het boek is geschreven door Joyce Dunbar, geïllustreerd door Petr Horáček en vertaald door Jesse Goossens.
   

 • Moppereend

  Lespakket bij het Prentenboek van het jaar 2020: Moppereend. Voor groep 1 en 2. 

  Eind januari 2020.

  1 uur per school of € 25,- ex BTW.

   
 • Workshop

  Leuke workshop bij het Prentenboek van het jaar 2020 Moppereend. Voor groep 1 en 2.

  Eind januari 2020.

  0,5 uur per groep of € 50,- ex BTW.

   
 • Denk als een computer!

  Leer denken als een computer en gebruik je creativiteit om alledaagse problemen op te lossen. Zo leer je 21e-eeuwse vaardigheden. Hoe je dat doet? Met onze workshops!

 • Leren programmeren

  Met de BeeBot leren kleuters spelenderwijs programmeren met hulp van een 'robot-bijtje'. De BeeBot is een robot-bijtje dat je kunt laten lopen met behulp van knoppen bovenop de BeeBot. Je kunt de BeeBot woorden laten maken, door hem over een mat met gekleurde letters te laten lopen. Maar je kunt ook eigen matten maken of de BeeBot door een doolhof laten lopen. Met al deze activiteiten leren kinderen de beginselen van het programmeren en wordt het logisch denken gestimuleerd.

  Voor de groepen 1 en 2. 

  Locatie: op school of in de bibliotheek.

  November, februari, maart, april, mei en juni.

  € 75,- ex BTW per groep (ook via Collage te boeken).

   
 • Verhalen maken

  Storystarter geeft leerlingen de mogelijkheid om verhalen te creëren. Het stimuleert spreken, luisteren, lezen, schrijven en inzicht. Storystarter motiveert de leerlingen hun fantasie te gebruiken. Zo komen personages en verhalen tot stand. Het zoeken naar een natuurlijke volgorde van gebeurtenissen stimuleert begrip en het voorstellingsvermogen. De workshop wordt in bibliotheek Stad gegeven. Voor de groepen 3 en 4.

  November, februari, maart, april, mei en juni.

  € 100,- ex BTW per groep (ook via Collage te boeken).

     
 • LEGO Education

  Met LEGO Education WeDo 2 leren kinderen spelenderwijs over technologie, computational thinking en programmeren. Door diverse uitdagende opdrachten bouwen de kinderen met LEGO diverse oplossingen. Vervolgens maken ze via bluetooth verbinding met de bijbehorende app op de tablet. Nu kunnen de kinderen hun bouwwerk programmeren en opdrachten laten uitvoeren.
  Behalve technologie, computational thinking en programmeren komen ook 21st century skills als samenwerken, probleemoplossend vermogen en creativiteit aan bod.
  De workshop wordt in bibliotheek Stad gegeven. Voor de groepen 5 en 6.

  November, februari, maart, april, mei en juni.

  € 100,- ex BTW per groep (ook via Collage te boeken).

     
 • Ontsnap!

  Escaperooms kunnen heel educatief zijn! Door het concept van een escaperoom te combineren met een digitaal thema, zijn wij gekomen tot de Hackerroom. De Hackerroom introduceert onderwerpen zoals binaire taal, zoekmachines en internet, in de vorm van puzzels en raadsels. In de Hackerroom passen kinderen vaardigheden toe zoals ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid om verder te komen.
  Voor schoolklassen is er een speciale verkorte versie van de Hackerroom gemaakt, van 10 minuten lang. Een schoolklas wordt in vijf groepjes verdeeld. Eén groep speelt de verkorte versie, de andere groepen zijn bezig met workshopopdrachten, die dezelfde digitale onderwerpen hebben als in de Hackerroom. Het gehele programma duurt 1,5 uur. Voor groep 7 en 8. De Hackerroom staat in bibliotheek Stad.

  November, februari, maart, april, mei en juni.

  € 8,- per leerling ex. BTW (ook via Collage te boeken).

   
 • Programmeren met een minicomputer

  Deze veelzijdige, slimme minicomputer verovert in rap tempo digitaal terrein op heel wat basisscholen. Verken de mogelijkheden van de Micro:bit en laat kinderen zelfstandig en creatief programmeren.
  De Micro:bit is een computer in zakformaat waarmee je jouw digitale ideeën, games en apps tot leven kunt brengen. Je kunt de Micro:bit voor allerlei leuke toepassingen gebruiken of het nu een robot, een muziekinstrument of onze lichtjeswand is. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  In een workshop van 90 minuten leren kinderen uit groep 7 en 8 hoe ze een game kunnen programmeren.

  Kosten: € 100,- (ex. BTW) per groep (ook via Collage te boeken).

 • Films in een prachtige zaal

  In bibliotheek Stad hebben wij een prachtige theaterzaal waar wij op een groot en professioneel scherm ook hele mooie films kunnen laten zien. Natuurlijk hebben wij voor de scholen ook een paar goede films uitgezocht, voor verschillende leeftijden.

 • De Grote Boze Vos

  Synopsis: Niets is zo rustig en kalm als je denkt op deze boerderij. De dieren zijn een beetje in de war: met een konijn dat de rol van de ooievaar overneemt en kippen die jagen op vossen, terwijl een vos moeder speelt voor de kuikentjes en een eend de Kerstman speelt. Alles staat op zijn kop. Een geweldig grappige, gekke en liefdevolle animatiefilm in drie delen, over dieren op het platteland.

  De grote boze vos is een prachtige vertaling van stripboek naar film. Voor groep 1 en 2.
  Nederlands gesproken, 82 minuten. Thema’s: boerderijleven/platteland, voor elkaar zorgen, humor, mislukkingen, weerbaarheid en dieren met menselijke trekken.

  • 19 juni 09.00 uur
  • 19 juni 11.00 uur
  • 26 juni 09.00 uur
  • 26 juni 11.00 uur

  € 3,50 per leerling ex BTW (kan ook via Collage).

  Via een aangeleverde link komt er een lesbrief beschikbaar. Daarmee kan het bezoek aan de film klassikaal voorbereid worden.

 • De kleine grijze tractor en de dansende geit

  Synopsis: In deze muzikale komedie beleeft stadsjongen Gavin voor het eerst een zomer op het platteland. Een zomer om nooit te vergeten, met nieuwe vrienden, gekke uitvindingen, een stout jong geitje en niet te vergeten de levende tractor Fergie. Iedereen kijkt vol spanning uit naar de jaarmarkt waar je allerlei prijzen kunt winnen. Gavin en zijn vrienden binden de strijd aan met de sluwe buurvrouw Hilde, die hen voortdurend dwarszit.
  De boodschap van de films is dat vriendschap belangrijker is dan het winnen van een wedstrijd. De film is het eerste deel van een drieluik. Er zijn ook boeken en televisieseries over de tractor. Voor groep 3 en 4.

  Nederlands gesproken, 78 minuten. Thema’s: natuur, uitvinden, boerderijleven/platteland en wedstrijden en acteren met dieren.

  • 20 maart 09.00 uur
  • 20 maart 11.00 uur
  • 27 maart 09.00 uur
  • 27 maart 11.00 uur

  € 3,50 per leerling ex BTW (kan ook via Collage).

  Via een aangeleverde link komt er een lesbrief beschikbaar. Daarmee kan het bezoek aan de film klassikaal voorbereid worden.

   
 • De Zoon van Winnetou

  Synopsis: Max is in zijn hart een echte indiaan, ook al is hij dik, bleek en draagt een bril. Wanneer hij zijn indianenpak aan heeft en in zijn tent zit, hoeft hij niet na te denken over zijn ouders die net gescheiden zijn. Op een dag hoort Max dat het indianenpretpark een nieuwe zoon van Winnetou zoekt voor hun show. Max zet alles op alles om de rol te bemachtigen.
  De zoon van Winnetou toont het universele verlangen van kinderen om hun gescheiden ouders weer bij elkaar te brengen. Deze tragikomedie zit vol nostalgische referenties naar de klassieke kinderverhalen over indianen en bleekgezichten. Voor groep 5 en 6.

  • 10 januari 09.00 uur
  • 10 januari 11.00 uur
  • 17 januari 09.00 uur
  • 17 januari 11.00 uur

  € 3,50 per leerling ex BTW (kan ook via Collage).

  Via een aangeleverde link komt er een lesbrief beschikbaar. Daarmee kan het bezoek aan de film klassikaal voorbereid worden.

   
 • Eliot & Me

  Synopsis: De tienjarige Lucy is dolblij met haar nieuwe hond Eliot. Groot is dan ook haar verdriet als Eliot plotseling verdwenen is. Bijna nog erger dan de scheiding van haar ouders. Maar ze geeft de moed niet op en zet een spannende speurtocht op touw.
  Eliot & Me is een optimistisch verhaal over moed houden bij tegenslag. Een mooi drama voor kinderen met indrukwekkende acteerprestaties van de jonge hoofdrolspeelster. Nederlands ondertiteld. Voor groep 7 en 8.

  • 8 november 09.00 uur
  • 8 november 11.00 uur
  • 22 november 09.00 uur
  • 22 november 11.00 uur

  € 3,50 per leerling ex BTW (kan ook via Collage).

  Via een aangeleverde link komt er een lesbrief beschikbaar. Daarmee kan het bezoek aan de film klassikaal voorbereid worden.

   
 • Bijeenkomsten en workshops

  We organiseren verschillende bijeenkomsten in de nieuwe bibliotheek rondom diverse thema's. Bedoeld voor leerkrachten en andere geinteresseerden. Wat je er uiteindelijk mee kunt doen, is te zien in deze clip.

   

 • Scholing

  In 2020 gaat de vernieuwde cursus Open Boek van start. De cursus Open Boek is bestemd voor scholen die nog geen leescoördinator hebben of die een tweede leescoördinator willen laten opleiden.
  De cursus Open Boek is een gecertificeerde opleiding die vermeld kan worden in Magister.

  • 15 januari 2020, 15.00 uur
  • 12 februari 2020, 15.00 uur
  • 11 maart 2020, 15.00 uur
  • 8 april 2020, 15.00 uur
  • 13 mei 2020, 15.00 uur

  De bijeenkomsten vinden plaats in bibliotheek Stad. € 300,- ex BTW per persoon.

 • Inspiratie

  Inspirerende bijeenkomst over de Kinderboekenweek: 'Ga je mee op reis?' Voor leerkrachten van groep 1 t/m 8.

  18 september 2019, 15.00 - 18.00 uur, bibliotheek Stad. € 30,- ex BTW per persoon.

 • Cursus

  Inspiratiemiddag over begrijpend lezen voor gecertificeerde leescoördinatoren.

  13 november 15.00 uur, bibliotheek Stad.

  € 30,- ex BTW per persoon.

 • Workshop

  Hoe werkt het bibliotheeksysteem? Hoe promoot je boeken en hoe werkt de schoolportal? Wil je antwoord op deze vragen en vind je het leuk om andere bibliotheekvrijwilligers te ontmoeten, kom dan naar de workshop.

  Woensdag 11 september 9.30 tot 11.00 uur, in bibliotheek Stad.

  € 15,- ex BTW per deelnemer.

Nationale Voorleeswedstrijd

• Klassikale workshop ter voorbereiding op de selectieronde, september 2019, 2 uur of € 150,- ex BTW.

• Individuele begeleiding kandidaat, januari 2020, 1 uur of € 75,- ex BTW.

Voor groep 7 en 8.

KIDD: Kunst is Dichterbij dan je Denkt

De nieuwe bibliotheek is partner van KIDD: een leerlijn kunst en cultuur die kinderen kennis laat maken met kunst uit de eigen culturele omgeving. Samen met partners uit de stad zijn er digitale lessen, masterclasses en excursies ontwikkeld om cultuureducatie in Almere een impuls te geven. LEGO Stortystarter is ook als lesblok opgenomen in KIDD. Wil jij Storystarter aanvullen met meer KIDD-lesblokken in verschillende disciplines? Neem dan contact op met Sandy: sandy@bontehond.net. Meer info: www.kunstisdichterbijdanjedenkt.nl.

Boeken op verzoek

De leesconsulent ondersteunt bij het vinden van informatieve- en verhalende boeken die gebruikt kunnen worden bij zaakvakken. Voor de groepen 1 t/m 8.

Een lidmaatschap van de bibliotheek is een vereiste en een aanvraag moet minimaal 4 weken van tevoren worden gedaan.

Gehele schooljaar.

1 uur of € 25,- ex BTW per pakket (10 boeken).

Ondersteuning bij invullen monitor

Ondersteuning bij de monitor kan worden geboden bij het invullen door de leerlingen. Voor de groepen 5, 6, 7 en 8. Vindt plaats op school. Meer info vind je hier.

December 2019 / januari 2020.

2 uur of € 150,- ex BTW per groep.

 

Kinderjury

Lespakket voor de midden- en bovenbouw. De leerlingen leren kritisch naar nieuwe boeken te kijken en deze te beoordelen. Voor groepen 3 t/m 8.

Maart t/m mei 2020.

1 uur per school of € 25,- ex BTW.

Aanbod programma scholen 2019-2020

Aanbod primair onderwijs
Hierbij vind je het aanbod voor het primair onderwijs voor schooljaar 2019-2020. Het bestaat uit verschillende soorten activiteiten en workshops rond boekpromotie, leesbevordering, 21-eeuwse vaardigheden, film en scholing. Ga naar het inschrijfformulier en stuur dit ingevuld naar educatie@denieuwebibliotheek.nl.

Tarieven en spelregels
Bij alle activiteiten en producten staan de tarieven vermeld. Naast een tarief in euro’s (bestemd voor alle scholen) staat er ook een tarief in dBos-uren (alleen voor de scholen die deelnemen aan ‘de Bibliotheek op school’). Een aantal activiteiten kan betaald worden via Collage. Ingeplande activiteiten kunnen tot één week voor de datum kosteloos worden geannuleerd. Daarna wordt bij annulering het gehele bedrag/ alle uren in rekening gebracht.

Bestellen
Via het inschrijfformulier kun je de activiteiten en producten aanvragen. Sommige activiteiten hebben een beperkte capaciteit, wij doen ons uiterste best om je aanvraag te honoreren. Wij adviseren je daarom wel om voor 13 juli te bestellen. Je krijgt dan bij aanvang van het nieuwe schooljaar een handig overzicht van de activiteiten en producten die ingepland zijn, met daarbij zoveel mogelijk de data en tijden.

Vragen?
Wil je meer weten over een product of activiteit of wil je hulp bij het bestellen? Neem dan contact op met jouw leesconsulent (voor dBos-scholen) of met de afdeling educatie van de nieuwe bibliotheek via educatie@denieuwebibliotheek.nl.
 

Introductiebezoeken

Leerlingen brengen een bezoek aan een van de Almeerse bibliotheken (Stad, Haven of Buiten) onder begeleiding van een bibliotheekmedewerker. Voor de groepen 3, 5 en 7. 

Februari, maart, april, mei, juni.

1 uur per groep of € 75,- ex BTW.

Boekproeverij

De leesconsulent komt met een aantal boeken in de klas. Deze boeken worden gepromoot d.m.v. het voorlezen van fragmenten. In de filmpjes hieronder vind je alvast wat leuke tips voor de verschillende groepen!

Voor de groepen 3 t/m 8.

Gehele schooljaar.

0,5 uur per groep of € 50,- ex BTW.