Menukaart voortgezet onderwijs

De nieuwe bibliotheek komt met haar programma's en activiteiten voor het voortgezet onderwijs zoveel mogelijk tegemoet aan de wensen die er zijn bij de docenten, maar zeker ook bij de leerlingen. Op deze pagina is terug te vinden wat scholoen via Educatie bij ons kunnen boeken! Dit is terug te vinden in de 'menukaart'. Daarnaast zijn er evenementen terug te vinden op deze pagina die leuk zijn voor leerlingen om te bezoeken.

Wil je de menukaart overzichtelijk bekijken? Dat kan hier.

Vragen? Neem dan contact op met onze afdeling Educatie via 036-5486014 of educatie@denieuwebibliotheek.nl.

Harry Potter 20 jaar!

In 1998 kwam in Nederland Harry Potter en de Steen der wijzen voor het eerst uit. Dit betekent dat Harry Potter nu 20 jaar bestaat in Nederland!

En dat vieren we! Op 29 december 2018 organiseren wij daarom, samen met Lemistore, een evenement helemaal in het teken van Harry Potter.

Hackerroom

Escaperooms zijn niet alleen leuk, spannend en uitdagend, maar ook heel leerzaam! Vaardigheden zoals het oplossen van problemen, samenwerken en communiceren worden tijdens een escaperoom allemaal op de proef gesteld. Escaperooms kunnen echter nog veel educatiever zijn! Wij ontwikkelden de Hackerroom; een escaperoom met een digitaal thema, die je op een speelse manier kennis laat maken met 21ste eeuwse vaardigheden.

De Hackerroom introduceert onderwerpen zoals binaire taal, zoekmachines en internet, in de vorm van puzzels en raadsels. In de Hackerroom pas je vaardigheden toe zoals ict-basisvaardigheden, informatievaardigheden en mediawijsheid.

Voor schoolklassen is er een speciale verkorte versie van de Hackerroom gemaakt, van 10 minuten lang. Het idee is dat een schoolklas in vijf groepjes wordt verdeeld. Terwijl één groep de verkorte versie speelt, zijn de andere groepen bezig met workshopopdrachten, die dezelfde digitale onderwerpen hebben als in de Hackerroom. Elke tien minuten rouleren de groepjes, waardoor iedereen een keer de Hackerroom in kan. Het gehele programma duurt 1,5 uur.

Expose your Work!

De nieuwe bibliotheek stelt in april en mei haar expositieruimte beschikbaar voor leerlingen van het voortgezet onderwijs. Hiermee willen wij een podium bieden aan talentvolle leerlingen die kunstwerken hebben gemaakt tijdens het vak Beeldende Vorming. Samen met de programmeur exposities wordt er een selectie gemaakt van de kunstwerken, die dan in de publieke ruimte van bibliotheek Stad geëxposeerd worden. De op- en afbouw van de expositie wordt door de scholen zelf georganiseerd. De nieuwe bibliotheek faciliteert de ruimte, de expo-units en de zuilen. Daarnaast organiseren we, in overleg, een heuse opening.

Lezen voor je lijst?

Met Lezen voor de lijst helpen wij je om het boek te kiezen dat bij je past, dat je leuk vindt én dat op je lijst past. Of je nu in de brugklas zit, of in je examenjaar. De boeken voor 12-15 jaar hebben een blauw logo, die voor 15-18 jaar een rood logo.  

Boekproeverij

Er komt een leesconsulent in de klas met een aantal boeken. Aan de hand van fragmenten die worden voorgelezen, kunnen de leerlingen een keuze maken.

Jong in Almere?

Alles voor jongeren in Almere vind je terug op jonginalmere.nl. Heb je vragen over school, relaties, geldzaken, vriendschap, pesten, werken of op jezelf gaam wonen? Dan kun je hier terecht. En voor nog veel meer: voor de uitagenda in Almere, een forum, voor vragen over drugs etc. 

Boek vs film

Per klas lees je allemaal hetzelfde boek, dat in een klassenset aan school geleverd wordt. Daarna ga je met de hele klas de film bekijken in de nieuwe zaal van bibliotheek Stad. We bieden twee titels aan: Oorlogswinter van Jan Terlouw en Het Diner van Herman Koch. Rest natuurlijk de vraag: wat vond je beter? Het boek of de film? Bij het project wordt een lesbrief geleverd.

Film op verzoek

Naast de eigen programmering vertoont het nieuwe filmhuis ook films op verzoek van diverse maatschappelijke organisaties en culturele instellingen. Je kunt als school of klas ook een filmvoorstelling aanvragen. Film opent de ogen en kan vooral een verschil maken in het bewustwordingsproces van kinderen en jongeren. Daarom adviseert en begeleidt filmprogrammeur Levien van Oorschot scholen en docenten bij het vertonen van films. Wil je een film op verzoek kijken, stuur dan een e-mail naar: L.vanoorschot@denieuwebibliotheek.nl.

Read2me

Read2me! is een voorleeswedstrijd van de bibliotheek en Stichting Lezen die uit drie rondes bestaat:
• Op schoolniveau
• Op provinciaal niveau
• Op landelijk niveau
De bibliotheek organiseert de provinciale ronde. De school organiseert, samen met de bibliotheek, de schoolronde.

Info voor werkstuk of spreekbeurt

Ben je op zoek naar een onderwerp voor je werkstuk, opdracht of spreekbeurt? Klik dan vooral even verder! Daar vind je handige informatie!