• Wat is Europe-Direct?

  Wie informatie zoekt over Europa weet meestal niet waar te beginnen. De Europese Commissie heeft daarom een informatienetwerk opgezet over de Europese Unie. Eén van deze informatiepunten vind je in de nieuwe bibliotheek. Hier is informatie te vinden over de Europese wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er onderzoeksrapporten over onderwerpen waarmee de Europese Unie zich bezighoudt.

 • Heb je opmerkingen of vragen?

  Met al je vragen over Europa kun je terecht bij de inlichtingenbalie van het Europe Direct informatiepunt. Je kunt je vragen ook telefonisch stellen tijdens de openingstijden van de bibliotheek via telefoonnummer: 036-548600 of via ipealm@denieuwebibliotheek.nl. Vergeet niet in de e-mail je eigen e-mailadres en/of adresgegevens en het telefoonnummer te vermelden zodat wij je kunnen bereiken.

Lesmodule Brexit

Nadenken over Europa

De Britten zijn hard aan het werk. Een afscheiding van de Europese Unie is namelijk geen makkelijke kwestie. Hoe het precies zit, is soms moeilijk uit te leggen, zeker aan jonge mensen.
De lesbrief gaat samen met een docentenhandleiding. U kunt hem geheel volgen, maar de input ook gebruiken om uw eigen lessen te verduidelijken of aan te vullen. In de les is vooral gezocht naar ondersteuning in de vorm van Youtube-filmpjes en krantenartikelen. Ook hiervan kun je natuurlijk gebruikmaken. De les is bedoeld voor de bovenbouw van HAVO/VWO.

Klik hier voor de docentenhandleiding
Opdracht 1
Opdracht 2Lesgeven over de Europese Unie? Leen dan bij ons de Europese Verhalenkoffer

De verhalenkoffer zit vol spannende voorleesverhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen. Het is een educatief project van en over de Europese Unie en bevat lesmateriaal voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. De koffer is net aangepast aan de huidige lesmethodes in het primair onderwijs.

In de koffer vindt u een usb-stick waarmee u de verhalen op het digitale schoolbord kunt vertonen. Maar ook zonder de usb-stick kunt u aan de slag met de online versie van de koffer. Wilt u gebruik maken van de Europese verhalenkoffer? Vraag hem dan gratis aan via educatie@denieuwebibliotheek.nl

Europa is prachtig

Europese Verkiezingen

In Nederland worden op donderdag 23 mei 2019 Europese verkiezingen gehouden. Dan kunnen stemgerechtigden de Nederlandse kandidaten voor het nieuwe Europees Parlement kiezen.

Wil je meer weten? Klik dan hier en hier.

Lesbrief Europees Parlement

Sommige mensen beweren dat het Europees Parlement saai is, dat de mensen die daar werken zakkenvullers zijn, dat Nederland de hoogste bijdrage betaalt aan Europa en daar bijna niets voor terug krijgt. Wat is hiervan waar? Hoeveel kost eigenlijk zo’n lidmaatschap van de Europese Unie? Hoe zit het met de beslissingsbevoegdheid van het EP en hoe democratisch is het? Hoe is het allemaal ooit begonnen? De les is bedoeld voor de onderbouw voortgezet onderwijs.

Klik hier voor de docentenhandleiding
Klik hier voor de opdrachten

 

Activiteiten van de Europese Unie

De Europese Unie houdt zich druk bezig met verschillende zaken omtrent Europa. Nieuwsgierig naar wat deze activiteiten zijn? Klik op onderstaande links!

Boeken over Europa

 • EU superlobby

  Milos Labovic

  Handleiding voor lobbyen in de Europese Unie.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van EU superlobby

 • Brusselse logica

  Chris Aalberts

  Journalistieke reportage over de Europese Unie en de dagelijkse dynamiek in Brussel en Staatsburg aan de hand van vijftig vragen aan Europarlementariërs, ambtenaren en voorlichters.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Brusselse logica

 • De Europese spagaat

  Essays vanuit rechts-politiek perspectief over de huidige en toekomstige politieke situatie van Europa, de dilemma's en paradoxen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Europese spagaat

 • Red Europa!

  Ulrike Guérot

  Pleidooi voor een democratische, Europese republiek.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Red Europa!

 • Aan de Europese natie

  Joost van der Net

  Politieke, culturele, historische en economische analyse van het toekomstige verenigde Europa op basis van het verleden en de huidige economische ontwikkelingen.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Aan de Europese natie

Social media

Europe Direct Almere is ook op
Facebook en Twitter te vinden.

Klik op de iconen om ons meteen te volgen!

Europe Direct Almere tweets

Internationale kranten over de EU

De bibliotheek heeft een abonnement op Press Display, de grootste databank aan full-text kranten in honderden talen. Het is te raadplegen via de computers in de nieuwe bibliotheek, via wifi en via mobiel. Als je de Press Display app download en gebruikt, kun je nog tot een week later Press Display ook vanuit huis gebruiken. Kijk hier in de kranten.

Folders om mee te nemen

De bookshop EU heeft een nog veel grotere collectie. Klik op onderstaande knop om naar de website te gaan.