• Wat is Europe-Direct?

  Wie informatie zoekt over Europa weet meestal niet waar te beginnen. De Europese Commissie heeft daarom een informatienetwerk opgezet over de Europese Unie. Eén van deze informatiepunten vind je in de nieuwe bibliotheek. Hier is informatie te vinden over de Europese wet- en regelgeving. Daarnaast zijn er onderzoeksrapporten over onderwerpen waarmee de Europese Unie zich bezighoudt.

  -------------------------------------------------

  DISCLAIMER 

  Deze website wordt aangepast in verband met de brexit. Mocht bepaalde informatie nog niet het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie weerspiegelen, dan is dit onbedoeld en zal dit worden gecorrigeerd.

 • Heb je opmerkingen of vragen?

  Met al je vragen over Europa kun je terecht bij de inlichtingenbalie van het Europe Direct informatiepunt. Je kunt je vragen ook telefonisch stellen tijdens de openingstijden van de bibliotheek via telefoonnummer: 036-548600 of via ipealm@denieuwebibliotheek.nl. Vergeet niet in de e-mail je eigen e-mailadres en/of adresgegevens en het telefoonnummer te vermelden zodat wij je kunnen bereiken.

 • Grote verwachtingen: in Europa 1999-2019 / Geert Mak

  Persoonlijk getinte schets van de ontwikkelingen op politiek en maatschappelijk gebied in Europa gedurende de laatste twee decennia.  

 • Eigen volk: hoe het rechts-nationalisme Europa veroverde

  Overzicht van de opkomst van het huidige nationalistisch-populisme in Europa, waarin de persoonlijke verhalen van de betrokken politici de leidraad vormen.  

 • Verkeer(d) verbonden: Nederlands Europabeleid in de praktijk / Mendeltje van Keulen

  Bewerking van de intreerede bij de aanvaarding van het ambt van lector bij De Haagse Hogeschool.  

 • De Brexit-saga: het einde van de EU? / Hylke Vandenbussche

  Analyse van de gevolgen van de Brexit voor de Europese Unie, met name op economisch gebied.  

 • De Eurocrisis: het verhaal van binnenuit / Jeroen Dijsselbloem

  Terugblik door de Nederlandse oud-minister van Financiën (2012-2017) op de periode dat hij voorzitter was van de Eurogroep (2013-2018).  

Lesgeven over de Europese Unie? Leen dan bij ons de Europese Verhalenkoffer

De verhalenkoffer zit vol spannende voorleesverhalen met opdrachten en bijbehorende voorwerpen. Het is een educatief project van en over de Europese Unie en bevat lesmateriaal voor leerlingen van groep 5 tot en met 8. De koffer is net aangepast aan de huidige lesmethodes in het primair onderwijs.

In de koffer vindt u een usb-stick waarmee u de verhalen op het digitale schoolbord kunt vertonen. Maar ook zonder de usb-stick kunt u aan de slag met de online versie van de koffer. Wilt u gebruik maken van de Europese verhalenkoffer? Vraag hem dan gratis aan via educatie@denieuwebibliotheek.nl

Europa is prachtig

Folders om mee te nemen

De bookshop EU heeft een nog veel grotere collectie. Klik op onderstaande knop om naar de website te gaan.

Van supermobiel naar lockdown

Een leerlingenuitwisseling in Italië, drie maanden studeren in Dijon of stage lopen in een slachthuis in Madrid … Op 1 maart 2020 stonden duizenden scholieren en studenten klaar om met Erasmus+ te vertrekken. Twee weken later kwam de lockdown.

Klik hier voor de opdrachten.

Activiteiten van de Europese Unie

De Europese Unie houdt zich druk bezig met verschillende zaken omtrent Europa. Nieuwsgierig naar wat deze activiteiten zijn? Klik op onderstaande links!

Social media

Europe Direct Almere is ook op
Facebook en Twitter te vinden.

Klik op de iconen om ons meteen te volgen!

Europe Direct Almere tweets

Internationale kranten over de EU

De bibliotheek heeft een abonnement op Press Display, de grootste databank aan full-text kranten in honderden talen. Het is te raadplegen via de computers in de nieuwe bibliotheek, via wifi en via mobiel. Als je de Press Display app download en gebruikt, kun je nog tot een week later Press Display ook vanuit huis gebruiken. Kijk hier in de kranten.