• Spelen tot het donker wordt - Marit Törnqvist, en Hans & Monique Hagen

Een meisje en haar vriendje spelen altijd samen: buiten of binnen, in bad of op het strand, in de sneeuw of met het poppenrestaurant. En na een nachtje slapen spelen ze weer verder!

• Lezen

Dit kartonnen kijkboek, met twee versjes, waarin kinderen een dag lang allerlei avonturen in en rond het huis beleven, is te leen in de bibliotheek.

• Luisteren

De makers van het boek hebben samen nog veel meer mooie boeken gemaakt met versjes en prachtige tekeningen. Bij een van deze boeken, Jij bent de liefste, worden de versjes ook echt gezongen. Luister maar eens naar Wolken:
    (zang: Beatrice van der Poel en Gerard Alderliefste)

• Kijken!

In Spelen tot het donker wordt maken de kinderen een zandkasteel. In het tv-programma Het Zandkasteel bleven Sassa en Toto ook allerlei avonturen. In deze aflevering maken ze een moestuintje (Schooltv).

• Doen

Maak een overheerlijk ‘buitensoepje’. Vraag je ouders of juf/meester of ze eerst een buitenkeuken willen maken van potten en pannen. Zoek daarna allerlei lekkers in de natuur om te koken: blaadjes, besjes, takjes. Pluk het niet, pak alleen wat op de grond ligt. Kokkerellen en smullen maar! (jufmaike.nl)

Voor de Nationale Voorleesdagen 2020 zijn er peuter- en kleuterlessen gemaakt bij Spelen tot het donker wordt. Leuke doe-inspiratie voor (groot)ouders, juffen en meesters.

Bekijk hier de peuterles en hier de kleuterles

• Weten

Door de jaren heen is buitenspelen niet veel veranderd. Misschien doe jij wel dezelfde spelletjes als jouw ouders vroeger ook deden, zoals verstoppertje, tikkertje, touwtje springen en knikkeren. Neem ze eens mee naar buiten en ga samen lekker een wedstrijdje doen. Misschien win jij wel. (JantjeBeton)

• Mijn huis staat in de dierentuin – Piet Gaudesaboos

Lotta woont in de dierentuin, en dan maak je veel wonderlijke dingen mee. Want zeg nou zelf, heb jij weleens samen met een flamingo een ijsje gegeten? En wat is er nou leuker dan glijbaantje spelen op slurf van de olifant?

• Lezen

Je kunt samen eindeloos lang kletsen en fantaseren over dit grappige boek met vrolijke tekeningen. Leen het snel in de bieb.

• Kijken

Nieuwsgierig? Neem dan alvast gauw een kijkje in het boek in dit korte promotiefilmpje.

• Doen

Op de website van ARTIS, de dierentuin midden in Amsterdam, barst het van de leuke kleur-, knutsel- en doetips die natuurlijk alles te maken hebben met de dieren in de dierentuin.

• Weetje!

Lotta poetst haar tanden samen met de krokodil. Maar wist je dat een krokodil eet zonder te kauwen of te slikken? Echt waar. Kijk maar eens op dit filmpje via van Schooltv.
    Meer dierenweetjes vind je op jeugdbieb.nl. In de rode balk kun je je zoekopdracht intypen.

• HieperdeFien … hoera – Harmen van Straaten

Ken je Fien al, het supereigenwijze meisje dat zelf een uitstapje met de bus naar een pretpark regelt en een plan bedenkt om bij de feestelijke opening van de nieuwe dierenwinkel te kunnen zijn? Fien verzint altijd iets spannends en krijgt altijd alles voor elkaar. Zelfs als de familie autopech heeft.

• Lezen

Laat je lekker voorlezen en leef mee met de avonturen van Fien in HieperdeFien … hoera, natuurlijk te leen bij ons in de bieb.

• Luisteren

Liever lekker lui alleen luisteren? Dat kan met het Makkelijk lezen luisterboek ook te
    leen bij de bibliotheek.

• Kijken!

Kijk hier naar een filmpje van Schooltv met Hoela die zingt over de dierenwinkel.

• Doen!

Beweeg mee met Bumba en draai lekker rond, net als in de draaimolen. Pas je op dat je niet duizelig wordt?

• Weten

In de Efteling staat een stoomcarrousel, een draaimolen die vroeger op stoomkracht draaide, met wel tweeëntwintig paarden, vier koetsen en twee varkens met een clown erop. (Eftepedia)