• Miss Eenhoorn – Edward van de Vendel

Ayla wil meedoen met de Miss Eenhoornverkiezing. Maar de jury laat haar niet eens haar lied afmaken. Alleen maar omdat ze een zebra is. Ook andere dieren mogen niet meedoen. Met hulp van haar vrienden en oma bedenkt Ayla een plan om de jury een hak te zetten.

• Luisteren

Als je luistert naar Miss Eenhoorn zie je alle gebeurtenissen en verwikkelingen voor je. Zo mooi beeldend heeft Edward van de Vendel het verhaal geschreven.

• Luisteren

Leen het boek in de bibliotheek en geniet van dit speelse verhaal uit de leren-lezen-serie Tijgerlezen. Bij Tijgerlezen staat leesplezier voorop en dat is te merken bij Miss Eenhoorn: het verhaal is erg grappig maar heeft ook een diepe laag over anders zijn en niet opgeven. De teksten zijn groot en gekleurd, en de illustraties zijn stripachtig, zodat de vrolijkheid van de pagina’s afspat. Zelf lezen vanaf zeven jaar of gezellig voorlezen vanaf vijf jaar.

Of leen Miss Eenhoorn als e-book in de Online Bibliotheek.

• Doen

Katie van de Bibliotheek Utrecht leert je in zes stappen hoe je de mooiste eenhoorn tekent.

• Weten

Ayla is een zebra. En we weten allemaal dat zebra’s zwart-witte strepen hebben. Maar wist je dat al die strepen bij elke zebra weer anders zijn? Ranger Rick legt het allemaal uit in dit filmpje van Safaripark Beekse Bergen.

• Meneer Blobvis zkt een liefje – Kim Crabeels

Maak kennis met de blobvis, die in diepe wateren leeft en tot lelijkste dier ter wereld is verkozen. Door sleepnetten en overbevissing wordt hij met uitsterven bedreigd. Hij is op zoek naar een vrouwtje. Gelukkig krijgt hij hulp van een datingbureau. Zou het hem lukken de liefde van zijn leven te vinden?

• Lezen

Dit informatieve boek leen je met je biebpas bij de bibliotheek.

• Luisteren

Luister je mee naar het liedje van deze twee meiden over de blobvis?

• Kijken

In dit filmpje over de vijf meest bizarre dieren vind je natuurlijk ook de blobvis en wel op nummer 2.

• Doen

De blobvis heeft geen zwemblaas en kan alleen maar met de stroom mee zwemmen. Als jij nou nog weer eens een keertje in een tropisch zwembad met zo’n lange kronkelende stroomversnelling gaat zwemmen, dan weet je hoe dat voelt.

• Weten

De bekendste blobvis heet Mister Blobby. Hij speelde als pop in een Engels televisieprogramma en hield beroemde mensen voor de gek. (BBCArchive)

• Winnie de Poeh – A.A. Milne

Het domme, snoeplustige, maar o zo lieve speelgoedbeertje beleeft met al zijn vriendjes en hun beschermer Christoffer Robin allerlei avonturen in het Honderd-Bunders-Bos.

• Lezen

Dit lieve boek over Winnie de Poeh is te leen bij De Nieuwe Bibliotheek.

• Luisteren

Lezen is leuk. Maar voor kinderen met een leesbeperking is lezen vooral moeilijk. Superboek helpt je daarbij! Bij Superboek zijn heel veel boeken te leen in gesproken vorm, in braille of Jumboletter en ook de verhalen van Winnie de Poeh en zijn vriendjes kun je hier lenen.

• Kijken

Winnie de Poeh houdt óntzettend veel van honing. Wil je weten hoe bijen honing maken? Bekijk dan dit filmpje van Schooltv.

• Doen

Ken jij gebarentaal? Niet? Kijk dan eens naar dit filmpje van Het gebaar van de dag: Houden van. Daar zie je hoe Emily het voordoet. Misschien kun jij het ook wel!

• Weten

De verhalen over Winnie de Poeh zijn geschreven door de Engelse schrijver A.A. Milne speciaal voor zijn zoon Christopher Robin Milne.