• Tori – Brian Elstak

Drie dappere mensenkinderen die liever buiten spelen dan tv kijken, beleven een adembenemend magisch, avontuur om de verhalen van hun vader, een reuzenschildpad en tori-man, uit de klauwen van de jaloerse Vos te houden.

• Lezen!

Tori is niet alleen een prachtig boek om zelf te lezen (vanaf 9 jaar), het verhaal laat zich ook heel mooi vertellen. Laat je er dus ook eens heerlijk uit voorlezen. Het is te leen in de bieb.

• Kijken

De schrijver van Tori, Brian Elstak, is ook illustrator en beeldend kunstenaar. In 2014 maakte hij een korte film Lowrey, waarin zijn eigen kinderen de hoofdrol spelen en waaraan allerlei hip-hopsterren meewerkten. Vier jaar later schreef hij een boek bij zijn film: Tori. De film swingt de pan uit en barst van de prachtige tekeningen. Die moet je zien en vooral beluisteren!

• Doen!

De film Lowrey die Brian Elstak maakte over de reuzenschildpad en zijn mensenkinderen staan geweldige hiphopnummers (Zie: Om te kijken.) Zou je zelf weleens een goede songtekst willen schrijven? In dit filmpje van Schooltv legt Sam de Block, reclame-tekstschrijver, stap voor stap uit hoe je een nieuwe liedtekst schrijft op een bestaand liedje.

En wil je meer weten over woorden, rijmen en poëzie, kijk dan eens bij op bruuttaal.nl

• Weten

Wist je dat Tori ‘verhaal’ betekent in het Surinaams? En wist je dat Tori een opvolger heeft? Jawel, er is een deel 2 en dat heet Trobi en Trobi is Surinaams voor ‘probleem’. En dat er een probleem is, dat zullen Cel, Bones en Zi weten. Want op een onbewaakt raken ze een van hun magische wapens, de ijzersterke tijgerklauw, kwijt en moeten ze die heroveren. In De Waanzinnige Postcast vertelt Aimee (groep 7) waarom ze Trobi zo goed vindt: ze herkent zichzelf in de straattaal.

• Het jungleboek – Daan Remmerts de Vries

Vergeet de films die er van Het Jungleboek zijn gemaakt – dít is het echte verhaal over Mowgli, die opgroeide in het oerwoud van India …

• Lezen

Een magisch boek om eindeloos lang in te blijven bladeren en te genieten van de mooie tekeningen, te leen met je biebpas bij de bibliotheek.

• Luisteren!

Dit prachtige boek is ook als luisterboek te leen. Lekker om buiten te luisteren in de tuin, het park of op het balkon of … de jungle.

• Kijken

Ben je nieuwsgierig geworden naar het verhaal van Mowgli? Bekijk dan hier de trailer van Disney’s film The Jungle Book. Superspannend!

• Doen!

Heb je weleens van schaduwtekenen gehoord? Je gebruikt dan gewoon een schaduw om te tekenen. Bijvoorbeeld de schaduw van een speelgoeddier. Kijk maar eens hier op deze site. Daar leggen ze precies uit hoe het moet.

• Weten

Wist je dat het oerwoud drie verdiepingen heeft: de eerste etage: de bosvloer, de tweede etage: de kroonlaag en de reuzenbomen en helemaal bovenop zit het hoofdkronendak. (Wikikids)