• Evi, Nick en ik - Anna Woltz

Flora, die zich het liefst altijd een beetje terugtrekt, heeft maar een rare zomervakantie. Voor ze het weet, maakt ze nieuwe vrienden, heeft ze een logeerkip. En dan lijkt ze ook nog verliefd te worden.

• Luisteren!

Luister naar het begin van Evi, Nick en ik. Het verhaal begint heel grappig met een kip die aan het bruidsboeket van Evi’s tante zit te knabbelen. De rest van het boek is net zo leuk. Mathilde van ikvindlezenleuk, leest voor.

Het is natuurlijk veel leuker om het hele verhaal te horen. Leen het luisterboek in de Online Bibliotheek.

• Lezen

Dit boek over vriendschap, beginnende verliefdheid, ruzie, verdriet en samen lol trappen is te leen in de bieb.

Of lees het als e-book in de Online Bibliotheek.

• Kijken!

Eigenlijk had dit boek ook Evi, Nick, ik en de kip kunnen heten. Want een kip speelt een belangrijke rol in dit verhaal. In Nederland produceren legkippen 10 miljard eieren per jaar. Waar wonen die kippen, waar leven ze van? Nienke en Kiefer van de Buitendienst zoeken het in hun vlog allemaal uit.

• Doen!

Kijk eens op de website van Anna Woltz. Daar vertelt ze over zichzelf en vind je al haar boeken die ze heeft geschreven: al 24 stuks. En ze wil er nog 96 schrijven! Echt waar. Dat staat er. De verhalen van Anna Woltz gaan vaak over ziekte, de dood of bang zijn iemand te verliezen. Dat zijn heftige onderwerpen, waar ze dan wel weer heel grappig over schrijft. Haar boek Gips won in 2016 de Gouden Griffel, een belangrijke kinderboekenprijs.

• Weten

Schrijvers zoals Anna Woltz halen de ideeën voor hun vaak gewoon uit hun eigen leven.
    Hier lees je hoe Emma, een zwart-witte kip, Anna inspireerde om Evi, Nick en ik te schrijven.

• Die zomer met Jente – Enne Koens

Marie is verhuisd naar een nieuwbouwwijk, ver weg van haar BB en BZ (Beste Buurmeisje en Bijna Zus Zoë). Dan ontmoet ze Jente, die bazig is en soms gemeen doet. Maar Jente verzint ook spannende dingen. Kunnen Marie en Jente wel beste vriendinnen worden?

• Lezen

Dit prachtige boek over een vriendschap met een wel heel scherp randje kun je lenen in De Nieuwe Bibliotheek.

Of ga naar de Online Bibliotheek en leen Die zomer met Jente als e-book

• Luisteren!

Je kunt ook lekker luisteren naar dit verhaal over vriendschap, vertrouwen en voor jezelf opkomen Je vindt het luisterboek in de Online Bibliotheek.

• Kijken

In dit filmpje leest Enne Koens voor uit haar boek Die zomer met Jente. Eerst leest ze een gedicht voor, waarmee het boek begint.

• Doen!

De schrijfster van het verhaal, Enne Koens, was te gast in de Grote Vriendelijke Podcast, waar ze vertelt over het boek, haar eigen vriendschappen en schrijven over een nieuwbouwwijk. De podcast gaat ook over andere leuke boeken, dus er valt genoeg te luisteren.

• Weten

Die zomer met Jente wordt verteld vanuit Marie en is geschreven in de ik-vorm. Je beleeft alles dus mee vanuit Maries hoofd: wat zij ziet, denkt en voelt. Via haar gedachten, haar gevoelens (bang, boos, blij, verdrietig) en de gesprekken die zij voert, leer je Jente steeds beter kennen. In De Grote Vriendelijke Podcast vertelt Enne Koens dat zij eigenlijk zelf ‘in Marie zit’. Wat denk jij: wat zou ze daarmee bedoelen?